Počeli sastanci sa predsednicima nacionalnih saveta

Izvor: Radio 021, 22.Jan.2015, 18:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počeli sastanci sa predsednicima nacionalnih saveta

Zamenica pokrajinskog ombudsmana za zaštitu prava nacionalnih manjina Eva Vukašinović danas je započela niz sastanaka sa predsednicima novoizabranih nacionalnih saveta nacionalnih manjina.

Cilj ovih sastanaka je da se zajednički razmotre aktuelna pitanja relevantna za svaku nacionalnu zajednicu i načini na koje njeni pripadnici smatraju da bi institucija Pokrajinskog zaštitnika građana - ombudsmana mogla da doprinese uspešnijem ostvarivanju, unapređenju i zaštiti njihovih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << ličnih i kolektivnih prava.

Ključni problemi sa kojima se nacionalni saveti susreću u svom radu proizlaze iz činjenice da oni nisu prepoznati u drugim zakonima koji se neposredno ili posredno tiču ostvarivanja prava pripadnika nacionalnih manjina. Nacionalni saveti formalnopravno nisu ni državne institucije, ni organi uprave, ni udruženja građana, a vrše javna ovlašćenja i korisnici su budžetskih sredstava. Sa tim u vezi nameće se pitanje planiranja i sprovođenja aktivnosti nacionalnih saveta budući da se sredstva iz budžeta isplaćuju neredovno i sa zakašnjenjem.

Pokrajinski ombudsman je u okviru svojih nadležnosti uspostavio saradnju sa svim nacionalnim savetima i pratio njihov rad po osnovu Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina. Detaljni podaci o vršenju ovlašćenja nacionalnih saveta tokom njihovog prvog mandata objavljeni su u istraživanju institucije "Četiri godine nacionalnih saveta nacionalnih manjina".

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.