Počela manifestacija Ciganske vatre u Srbobranu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Sep.2019, 15:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počela manifestacija "Ciganske vatre" u Srbobranu

Već više od dve decenije u Srbobranu se održava najposećenija romska manifestacija Vojvodine - "Ciganske vatre". Zbog velikog značaja za romsku nacionalnu zajednicu pokrenuta je i inicijativa da se "Ciganske vatre" upišu u kalendar turističke organizacije Vojvodine.

Simboličnim paljenjem vatre i postavljanjem čerge, na Trgu Slobode u Srbobranu, počele su dvadeset treće „Ciganske vatre“. Pred brojnom publikom iz zemlje i inostranstva, kulturu Roma, na najbolji način >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << predstavili su domaćini iz Udruženja "Rom" Srboran, i njihovi gosti iz Apatina, Tornjoša, Šajkaša, Stare Pazove i Zaječara kaže organizatorka manifestacije i pokrajinska poslanica Jelena Jovanović.

”Samom publikom koja je ovde došla, samim predstavljanjem romske kulture i tradicije, međusobnim upoznavanjem, razmenom, doprinosi integraciji ne samo romske nacionalne zajednice nego i celokupnog našeg društva.”

Manifestacija "Ciganske vatre" važna je za očuvanje identiteta i tradicije romske zajednice, kaže predsednik opštine Srbobran, Radivoj Paroški: “To je neki nukleus koji će omogućiti da deca odnosno mladi ljudi sa novim idejama osmisle „Ciganske vatre“ za koje kažem ne treba da budu jedan dan nego treba da traju u jednom kontinuitetu i da se kroz razne programe prožima kultura Roma."

"Ciganske vatre" prerastaju u romski brend i poprimile su sve atribute festivala romske muzike i folklora, a najveću pažnju publike privuklo je nadmetanje u romskom plesu i izbor za najlepšu Romkinju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.