Počela javna rasprava o zabrani  Obraza

Izvor: Blic, 14.Dec.2011, 11:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počela javna rasprava o zabrani "Obraza"

U Ustavnom sudu Srbije jutros oko deset časova počela je javna rasprava o predlogu Republičkog javnog tužilaštva za zabranu Udruženja građana "Otačastveni pokret Obraz".

Na javnu raspravu pozvani su predstavnici Republičkog javnog tužilaštva, Udruženja gradjana "Otačastveni pokret Obraz", Ministarstva pravde, Zaštitnika građana Republike Srbije, kao i predstavnici stručne javnosti.

Zbog delovanja usmerenog na nasilno rušenje ustavnog poretka, kršenje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << zajamčenih ljudskih i manjinskih prava ili izazivanje rasne, nacionalne ili verske mržnje, republički javni tužilac Slobodan Radovanović je 25. septembra 2009. podneo Ustavnom sudu predlog za zabranu rada Udruženja građana "Otačastveni pokret Obraz" i Pokreta "1389".

Tužilaštvo je uočilo da su, kako je objašnjeno u predlogu, organizacije "Obraz" i "1389" uzročnici brojnih incidenata, kojima su njihovi pripadnici, pridržavajući se osnovnih načela, statuta i saopštenja njihovih organizacija, na razne načine povređivali Ustavom zagarantovana ljudska prava.

Odluka Ustavnog suda u ovom slučaju bi bila jasna poruka da neustavna i nezakonita delatnost ovih organizacija i njihovih članova neće biti tolerisana u našem društvu, navedeno je u predlogu tužioca.

U Ustavnom sudu Srbije 22. juna 2011. je održana javna rasprava o predlogu za zabranu rada pokreta"1389", ali je naknadno Tužilaštvo 18. oktobra povuklo taj predlog i istog dana podnelo novi zahtev kojim traži zabranu udruženja "SNP 1389" i "Naši" iz Aranđelovca.

Ustavni sud je 5. novembra saopštio da je obustavio prethodni postupak i pokrenuo novi po predlogu Tužilaštva kojim se traži zabrana rada ta dva udruženja.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.