Počela istraga o pozadini atentata

Izvor: B92, 28.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počela istraga o pozadini atentata

12. mart 2003.

Beograd -- Specijalni tužilac oformio predmet o političkoj pozadini ubistva Đinđića, policija već saslušava u vezi s tim predmetom.

Specijalni tužilac za borbu protiv organizovanog kriminala Slobodan Radovanović izjavio je danas da je oformio predmet "Politička pozadina ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića" i da već nekoliko dana, svakodnevno, šalje različite zahteve MUP-u Srbije.

"Nadležni u policiji osnovali su posebnu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << radnu grupu koja veoma ozbiljno radi po tim mojim nalozima. Taj predmet je službena tajna, to je jedini razlog zašto ne mogu da kažem ko je sve već pozvan da bude ispitan u policiji, na koja pitanja treba da odgovori, niti čije ću saslušanje tražiti", rekao je Radovanović za Večernje novosti.

Povodom međusobnih optužbi postupajućeg tužioca Mioljuba Vitorovića i bivšeg šefa beogradskog Okružnog tužilaštva Radeta Terzića, Radovanović je rekao da je spise o ukidanju pritvora članovima zemunskog klana uzeo iz Četvrtog opštinskog suda i tužilaštva.

Na osnovu činjenica iz predmeta specijalni tužilac je saopštio da su Dušan Spasojević, Mile Luković i drugi pripadnici klana bez zakonskog osnova pušteni iz pritvora.

"Uverio sam se u to da je u javnost izašlo mnogo neistina i da se ne zna pravi redosled stvari kad je reč o ukidanju pritvora. Vitorović i Biljana Radovanović postupali su neuobičajeno za tužioce", konstatovao je Radovanović.

U optužici nema pobune JSO-a

Iako je tužilac Slobodan Radovanović još 2005. godine obećao da će na kraju postupka koji je vođen za atentat na premijera Đinđića pokrenuti posebnu istragu o oružanoj pobuni JSO-a, u saopštenju tužilaštva nije bilo ni pomena tog čina što je prema navodima optužnice bio početak stavranja atmosfere za ubistvo 2003.

Advokat porodice Đinđić Srđa Popović podneo je zahtev za proširenje optužnice i za pokretanje istrage o pobuni JSO. Tu pobunu tada je javno podržao tadasnji predsednik Vojislav Koštunica, pa advokati porodice Đinđić smatraju da je to važan deo istrage o političkoj pozadini ubistva premijera.

"Sve će biti ispitano, sve mora dobro da se analizira da bi mogli da utvrdimo šta je sve prethodilo. Ne možemo ići po segmentima ne možemo ići na delove, ne možemo istinu deliti na delove", kaže portparol tužilaštva Tomo Zorić.

"Ako želimo punu istinu o ubistvu onda mora da utvrdimo sve, znači sve što je prethodiolo a točak vremena vraćamo u onaj period kada su vođe zem klana našle na slobodi, kao i kasnije sve što je sledilo uključujući i protest i pokušaj atentata kod hale limes i mnoge događaje. Sve se mora ispitati", rekao je Tomo Zorić.

Vasić: Čudno bez JSO-a

Miloš Vasić (FoNet)

Za autora knjige "Atentat na Zorana", Miloša Vasića, saopštenje specijalnog tužilaštva je dosta čudno jer ne vidi razlog da se oružana pobuna JSO-a ne ispituje odvojeno s obzirom na težinu tog krivičnog dela.

Vasić kaže da je neuobičajeno da specijalni tužilac u fazi predistražnog postupka iznosi detalje i direktne optužbe na račun nekih tužilaca, a kaže i da je stavljanje u isti kontekst tužilaca Radeta Terzića s jedne i i Mioljuba Vitorovića i Biljane Radovanović s druge strane - bezobrazluk.

"Za Terzića je utvrđeno da je lagao u više navrata. A Mioljub Vitorović je, koliko ja čujem, u opticaju za neke malo više funkcije od onih na kojima se sad nalazi, od čega su se razni posmrzavali od straha", kaže Vasić.

"Drugi razlog je osveta. Njemu nikad nije oproštena završna reč na suđenju 'Budva', gde je direktno označio Slobodana Miloševića kao inspiratora i jedinu zmijsku glavu koju smo imali u tom trenutku", kaže Vasić.

"Reč je o najhrabrijem i najpoštenijem i jednom od najsposobnijih tužilaca koje imamo. O čoveku koga je Zemunski klan ozbiljno razmatrao da ubije kombijem dok se vozio biciklom", kaže Vasić.

"To je čovek kome je Dušan Spasojević dao priznanje, rekavši 'ovaj je lud, ničeg se ne plaši, a neće ni da se proda'", kaže Vasić.

"Sad odjednom je Vitorović prvi na listi koji su sumnjivi za puštanje 'zemunaca' iz pritvora u Četvrtom opštinskom sudu. Pritom taj sud niko ne pipa, čak ni po slučaju čuvenog puštanja Bagzija nakon dva umesto sedam dana pritvora", napominje Vasić.

"Može biti i vrlo je moguće da ova kampanja, vrlo jasna i vrlo sistematska, protiv Vitorovića, ima i preventivnu ulogu da bi se obeshrabrili svi oni koji misle da bi Vitorovića trebalo unaprediti u neku malo veću funkciju", objašnjava Vasić.

Inače prema zakonu koji je važio u vreme kada su oslobođene vođe zemunskog klana, tužioci Vitorović i Radovanovićeva nisu mogli da se žale na obavezno upustvo koje su dobili od Terzića.

Taj zakon izmenjen je tek 2002. godine. Inače, predmet je službena tajna pa u tužilapštvu nisu mogli da odgovore na piotanie ko je sve do sada saslušan i na koja pitanja su ti svedoci odgovarali.

Danilović: Izjava Radovanovića jednostrana

Izjava specijalnog tužioca Slobodana Radovanovića o formiranju predmeta "Pozadina atentata na Zorana Đinđića" je jednostrana i predstavlja zamagljivanje suštine, ocenio je advokat porodice Đinđić Rajko Danilović.

U pisanoj izjavi Danilovića, koju je danas javnosti prosledila Liberalno demokratska partija, navodi se da je suština ispitati kako je došlo do pobune Jedinice za specijalne operacije.

On navodi i da je neophodno da "premijer Vojislav Koštunica pred sudom objasni svoju podršku 'crvenim beretkama' u vreme pobune, da li je imao obaveštajne podatke, gde je prava službena beleška sa nezakonitog sastanka u noći predaje Legije i šta je Legiji obećano te noći".

"Potrebno je ispitati koje su stranke, pojedinci, grupe i centri moći stajali iza te pobune i podsticali da otcepljeni deo MUP-a sruši

Vladu Zorana đinđića koja je rezultirala ubistvom premijera", navodi se u izjavi Danilovića.

Kako se dodaje, potrebno je ispitati i ulogu svih obaveštajnih službi koje su u to vreme funkcionisale na teritoriji Srbije i Savezne Republike Jugoslavije.

"Neophodno je ispitati sve funkcionere tih službi, kao i kako je moguće da pripadnici Državne bezbednosti i pripadnici JSO ne budu obaveštajno pokriveni, kao ni kriminalci "zemunskog klana" koji su bili saradnici obaveštajnih službi", navodi Danilović.

LDP: Potpisi za procesuiranje pobune JSO-a

Omladna Liberalno-demokratske partije pokrenula je akciju prikupljanja potpisa podrške građana advokatu Srđi Popoviću za procesuiranje učesnika oružane pobune JSO-a.

Mladi te stranke traže od specijalnog tužioca Slobodana Radovanovića da Vojislav Koštunica i njegovi saradnici odgovore na mnoga pitanja o svojim saznanjima o onome što je prethodilo ubistvu premijera.

Oni navode da je Čedomir Jovanović odgovarao na sva pitanja i u sudu i u UBPOK-u i da očekuju da i Koštunica odgovori na sva pitanja koja su mu javno postavljana.

"Tužioci koji rade na političkoj pozadini ubistva Zorana Đinđića moraju da budu spremni na političke pritiske, moraju imati hrabrosti da pozovu u sudnicu predsednika Vlade, pa neće biti smak sveta", rekao je Čedomir Jovanović.

"Toniju Bleru je u posletnjih nekoliko meseci Skotland Jard nekoliko puta pretresao kancelarije, bivši francuski premijer De Vilpen je svedočio pred sudom sedamnaest sati. Pa, u čemu je problem da se Koštunica, njegovo visočanstvo, pojavi u sudnici i konačno odgovori na ta pitanja?", izjavio je on.

Mladenović: Utvrditi punu istinu o ubistvu Đinđića

Demokratska stranka Srbije ocenila je danas da je izuzetno važna odluka specijalnog tužioca da oformi predmet o političkoj pozadini ubistva premijera Zorana Đinđića jer je došlo vreme da se utvrdi puna istina o tome.

Portparol DSS-a Andreja Mladenović rekao je Beti da je "javnost ovih dana mogla da vidi kako se tužioci međusobno optužuju ko je pustio ubice premijera iz zatvora" i dodao da je ključno pitanje ko je naredio njihovo puštanje iz zatvora.

"Za punu istinu o političkoj pozadini, ključno je pitanje koja je bila uloga Ljubiše Buhe Čumeta, Čedomira Jovanovića i Bebe Popovića u organizaciji puštanja surčinskog klana iz zatvora", naveo je Mladenović.

Popović tuži Mladenovića za klevetu

Bivši šef Biroa za komunikacije Vladimir Beba Popovića najavio tužbu za klevetu protiv portparola DSS-a Andrije Mladenovića.

Popović je rekao će tužiti Mladenovića zbog izjave u kojoj ga dovodi u vezu sa puštanjem članova zemunskog klana iz zatvora 2001. godine.

"Andrija Mladenović, na silu, bez ikakvog povoda pokušava da mi imputira izvršenje ovog krivičnog dela, iako niko do današnjeg dana mene nije spomenuo povodom slučaja puštanja (Dušana) Spasojevića i (Mileta) Lukovića iz zatvora", navodi Popović u izjavi koja je dostavljena agenciji Beta.

Dodaje se da je cilj plasiranja tih kleveta da se njegovo ime što učestalije pominje u javnosti u vezi sa izvršenjem različitih krivičnih dela.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.