Pobio porodicu Sitarica zbog pljačke

Izvor: Politika, 28.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pobio porodicu Sitarica zbog pljačke

Za masakr u Beogradu osumnjičen Damir Crnjanin, bliski rođak ubijenih, koji je prekjuče uhapšen u BiH gde će mu se suditi

Sarajevska policija uhapsila je osumnjičenog za trostruko monstruozno ubistvo porodice Sitarica 15. jula ove godine u Beogradu, saopštio je Biro za odnose sa javnošću MUP-a Srbije. Državljanin BiH, Damir Crnjanin (21), inače bliski rođak ubijenih, uhapšen je prekjuče na osnovu informacija i materijalnih dokaza koje je srpska policija preko kancelarije >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Interpola dostavila kolegama u Sarajevu.
Policija je utvrdila da je motiv masakra porodice Sitarica – koristoljublje. Crnjanin je iz kuće ubijenih rođaka odneo oko 5.000 evra, 2.000 švajcarskih franaka, pet mobilnih telefona, dva fotoaparata, ručni sat i druge vredne predmete.

Tokom saslušanja u MUP-u Kantona Sarajevo, u prisustvu advokata i državnog tužioca, Crnjanin je priznao da je u noći između 14. i 15. jula u Vodovodskoj ulici u beogradskom naselju Bele Vode sekirom ubio supružnike Sitarica, Zorana (49), Gordanu (42), kao i njihovu ćerku Zoricu (23). Da bi sakrio tragove, ubica je zatim žrtve zapalio.

Srpska policija je posle zločina, koji je šokirao ovdašnju javnost, intenzivno i temeljno prikupljala materijalne dokaze kako bi identifikovala počinioca ovog teškog ubistva.

Bilo je jasno da je porodica poznavala ubicu, budući da nije bilo tragova provale u kuću. Nekoliko časova posle zločina na informativni razgovor priveden je verenik ubijene devojke, koji je najpre zadržan u policijskom pritvoru, a zatim usled nedostatka dokaza pušten.

Nedaleko od kuće porodice Sitarica, dan kasnije, nađen je njihov automobil "opel astra karavan" za kojeg je policija pretpostavljala da je poslužio ubici za bekstvo. Vozilo je odvezeno na veštačenje, iz njega su uzeti DNK tragovi i poslati na analizu. Osim toga, u kući ubijene porodice policija je našla deo sekire, najverovatnije deo oružja ubistva, sa koje su uzeti otisci. Obavljen je i razgovor sa svima koji su poznavali i bili u kontaktu sa članovima porodice Sitarica.

Pretpostavlja se da su upravo ovi tragovi nepobitno ukazali policiji na počinioca monstruoznog zločina.

Posredstvom nacionalnog biroa Interpola Beograd, policiji BiH dostavljen je identitet osumnjičenog za ovo ubistvo kao i dokazi koji to nedvosmisleno potvrđuju. Sarajevska policija reagovala je odmah i privela Damira Crnjanina, kod koga su nađeni i predmeti koje je odneo iz kuće porodice Sitarica. Policija Srbije je, kako je saopšteno, prilikom rasvetljavanja svirepog zločina, ostvarila izuzetno profesionalnu saradnju sa policijom BiH.

Kompletan predmet biće ustupljen tužilaštvu BiH u okviru međunarodne pravne pomoći radi daljeg sudskog postupanja.

Inače, porodica Sitarica u Beograd se doselila pre šest godina i bavili su se privatnim poslom. Bili su poznati aktivisti Organizacije za poštovanje i brigu o životinjama.

Danijela Vukosavljević

[objavljeno: 28.07.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.