Po naftu opet na Dunav

Izvor: Politika, 23.Nov.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Po naftu opet na Dunav

Policajci Uprave granične policije Srbije su za prvih deset meseci ove godine uhapsili 1.450 osoba po poternicama, zaplenili više od 50 kilograma heroina, oduzeli 180 komada raznog oružja

Krijumčarenje nafte na Dunavu, što je svojevrsno ružno podsećanje na devedesete godine prošlog veka, ponovo je aktuelizovano u „domaćim vodama”. Jedan od načina „rada” švercera je da takozvano crno zlato direktno sa tankera istaču u cisterne zakopane u zemlju >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << na obalama ove velike međunarodne reke. Drugi model krijumčarenja nafte je istakanje u unapred pripremljenu burad u čamcima, koji na dogovorenom mestu pristaju uz tankere. Nafta se pretače sa tankera koji plove poznatom rutom – iz Rumunije preko Srbije i dalje, uzvodno, preko naših granica.

Nenad Banović, novoimenovani načelnik Uprave granične policije MUP-a Srbije, kaže za „Politiku” da se osim nafte preko domaćih graničnih prelaza krijumčare uglavnom narkotici i oružje, ali i akcizna roba – cigarete i alkoholna pića.

– Najčešći pravci krijumčarenja narkotika su iz Turske preko Bugarske i našeg graničnog prelaza Gradina, pa dalje na zapad na izlazu iz Srbije prema graničnom prelazu Batrovci, ili ka Mađarskoj preko graničnih prelaza Horgoš i Kelebija. Za ovu rutu karakteristično je krijumčarenje heroina, koje je u poslednje vreme intenzivirano. Prošlog meseca je baš na graničnom prelazu Horgoš zaplenjeno čak 20 kilograma heroina. Kada je reč o kokainu, policija je u nekoliko slučajeva ovu drogu zaplenila na Aerodromu „Nikola Tesla” – objašnjava Banović.

On podseća na jedan od poslednjih slučajeva kada je na beogradskom aerodromu uhapšena osoba kod koje je u utrobi otkriven kilogram kokaina u 33 progutane kapsule. Uhapšeni je drogu prenosio iz Južne Amerike, preko Pariza u Beograd za jednog od domaćih dilera.

– Šverc cigareta i alkohola je u opadanju. Ipak, cigarete se uglavnom krijumčare iz Rumunije preko graničnog prelaza Vatin – napominje Banović.

Policajci Uprave granične policije Srbije su za prvih devet meseci ove godine podneli 38 prijava za 44 krivična dela. U istom periodu

zaplenjeno je 50 kilograma heroina, oko 10 kilograma kokaina, 276 kilograma marihuane, 639 grama hašiša, oko 19.000 tableta „ekstazi” i amfetamina.

U prvih deset meseci ove godine uhapšeno 1.450 osoba po poternicama, koje su osumnjičene za razna krivična dela – zločinačko udruživanje, ubistvo, trgovina ljudima, krijumčarenje narkotika. Pored toga, granični policajci su otkrili 1.034 falsifikovana dokumenta, oduzeli 245 vozila i zaplenili 180 komada raznog oružja.

– Ove akcije policija realizuje posle višemesečnog operativnog rada, prikupljanja i analize informacija. Granična policija u regionalnim centrima i u sedištu ima Odeljenje za suzbijanje prekograničnog kriminala i krimoobaveštajnu analitiku gde se prikupljaju operativne informacije iz cele Srbije. Regionalni centri, u zavisnosti kojoj granici pripadaju, u svom sastavu imaju odseke za suzbijanje prekograničnog kriminala gde na licu mesta i u saradnji sa područnim policijskim upravama prikupljaju informacije posle čega se realizuju akcije presecanja kanala krijumčarenja migranata, narkotika i druge robe. Zajedničkim radom i granične policije u sedištu i kolega u regionalnim centrima informacije se filtriraju i obrađuju se one koje su najkvalitetnije i najosnovanije, posle čega sledi realizacija – objašnjava Banović.

Danijela Vukosavljević

---------------------------------------------------

Osumnjičeni za trgovinu ljudima

U prvih devet meseci ove godine policija je podnela 27 krivičnih prijava protiv 62 osobe osumnjičene za trgovinu ljudima. U navedenom periodu identifikovane su 34 žrtve ovog krivičnog dela, od kojih je 27 državljana Srbije, pet osoba iz BiH, i po jedna iz Rumunije i Ukrajine. Najčešća vrsta eksploatacije je seksualna (u 16 slučajeva), zatim je to trgovina ljudima sa ciljem vršenja krivičnih dela i prosjačenja.

– Policija je, takođe, u istom periodu podnela 63 krivične prijave za nedozvoljen prelaz državne granice i krijumčarenje ljudi, kojima je prijavljeno 100 počinilaca. U najvećem broju krijumčarene osobe su državljani Albanije – napominje Nenad Banović.

--------------------------------------------------

Sistemi za nadzor granice

U narednih šest meseci, a najkasnije do kraja naredne godine, ukupno 82 granična prelaza u Srbiji biće opremljena sistemima za nadzor državne granice, kao i informatičkom i telekomunikacionom opremom. Bolja opremljenost graničnih prelaza podrazumeva umrežavanje stanica granične policije i njihovo povezivanje sa centralnim serverom u sedištu MUP-a Srbije, što će graničnoj policiji omogućiti da u svakom trenutku tačno zna koje vozilo ili pešak, u koje vreme i gde je prešao državnu granicu.

– Novim zakonom o zaštiti državne granice institucionalizovano je obezbeđenje državne granice od strane granične policije Srbije što je doskoro obavljala vojska. To je praktično novi zadatak granične policije – smatra Banović.

D. V.

[objavljeno: 24/11/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.