Pljačkaš manastira i dalje na slobodi

Izvor: Press, 05.Sep.2010, 23:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pljačkaš manastira i dalje na slobodi

Policija još nije uhapsila pljačkaša manastira poznatog kao „Crkvenjak", koji je prošle nedelje iz Petkovice kod Šapca tokom bogosluženja ukrao 30.000 evra i 5.000 američkih dolara u gotovini
Pre tri godine iz ovog manastira su ukradene i mošti svete Petke, a lopovi nikada nisu pronađeni.
- „Crkvenjaku" su specijalnost krađe po verskim objektima. Iako smo imali saznanja da je on jedan od izvršilaca krađa po crkvama, prilikom >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << pretresa njegove kuće nikada nismo našli novac niti neki ukradeni predmet - kaže izvor Pressa iz policije u Šapcu i dodaje da su „Crkvenjaka" tokom uviđaja prepoznale i monahinje na fotografiji.
Ovo je drugi put kako je manastir Petkovica, podignut u 13. veku, na meti kradljivaca. Pre tri godine ukradene su mošti svete Petke, koje su bile smeštene u relikvijar od pozlaćenog srebra, srebrni putir za pričešćivanje i jedna ikona. Zbog toga su monahinje postavile video-nadzor u manastiru, međutim novac su umesto u banci i dalje držale u sefu u konaku misleći da je na sigurnom.
- Novac koji je ukraden bio je namenjen za renoviranje manastira, koje je u toku, i oslikavanje zidova i tavanica freskama. Plašim se da će i ova krađa biti kao prošla kada je ukradena najveća amajlija ovog kraja, a to je zaglavak prsta svete Petke. Kradljivci ni do danas nisu pronađeni - kaže protođakon Ljuba Ranković.
Pored novca koji dobijaju od dobrotvora, monahinje u Petkovici se izdržavaju prodajom stoke, kukuruza, vode za koju se veruje da je lekovita i prodajom meda koji je zaštitni znak manastira. Prošle godine je, na osnovu Zakona o restituciji, manastiru vraćeno i oko 600 hektara šume, tako da je prodaja drva još jedan od izvora prihoda.
Za manje od godinu dana u šabačkom kraju opljačkana su dva manastira. U novembru prošle godine pokraden je i manastir Kaona. Tom prilikom iz sobe igumana je odnet sef težak 70 kilograma u kome se nalazilo 15.000 dinara, 50 evra i nekoliko novčanica od po 20 kanadskih dolara.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.