Plavšićeva ipak u zatvoru do 27. oktobra

Izvor: S media, 22.Okt.2009, 20:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Plavšićeva ipak u zatvoru do 27. oktobra

Bivša predsednica Republike Srpske Biljana Plavšić, koja u švedskom zatvoru služi kaznu za ratni zločin, biće oslobodjena u utorak 27. oktobra, potvrdio je ekskluzivno za Radio S, ambasador Švedske u Srbiji, Krister Bringeus. Iako su agencije prenele da je Plavšićeva već oslobodjena i da se u večernjim satima očekuje njen dolazak u Beograd, predstavnik za medije švedske ministarke pravde Martin Valfridson je Tanjugu potvrdio da je ona još uvek u zatvoru.

"Biće >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << puštena na slobodu i moram da kažem da je Medjunarodni sud u Hagu potvrdio puštanje. Ona je odslužila dve trećine kazne i zakon je takav", rekao je Bringeus.

Odluku je donelo Ministarstvo pravde Švedske, a prema rečima Bringeusa na nju nije uticala poseta potpredsednika Vlade Srbije, Božidara Đelića, Stokholmu.

"Ova odluka je doneta po švedskom zakonu, i politika se nije mešala u ovo pitanje. Biljana Plavšić je bila osuđena na 11 godina, a sada je uslovno puštena" izjavio je Bringeus za Radio S.

Bivša predsednica Republike Srpske priznala je u oktobru 2002. krivicu za progon Muslimana i Hrvata u 37 opština u BiH 1992.

Plavšićeva se dobrovoljno predala sudu u Hagu odmah pošto je optužena u januaru 2001.

Dušan Mlađenović

Plavšićeva ipak u zatvoru

"Bivša predsednica Republike Srpske Biljana Plavšić još uvek se nalazi u zatvoru i biće puštena na slobodu 27. oktobra", rekao je predstavnik za medije švedske ministarke pravde Martin Valfridson.

Ranije danas agencija Srna je saznala da je bivša predsednica Republike Srpske Biljana Plavšić izašla iz švedskog zatvora Hilsenberg i da je već na putu za Beograd.

Predstavnik za medije ministarke pravde Beatris Ask je demantovao te navode, ističući da će Plavšićeva, kako je i ranije saopšteno, biti oslobodjena u utorak.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.