Plastične kese uskoro prošlost u Kikindi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Sep.2019, 15:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Plastične kese uskoro prošlost u Kikindi

Pokrajinska vlada donela je preporuku upućenu lokalnim samoupravama na teritoriji Vojvodine, da u svojim planovima i programima zaštite životne sredine utvrde mere koje će omogućiti zabranu upotrebe plastičnih kesa do kraja 2020. godine. U Kikindskim udruženjima za zaštitu životne sredine pozdravljaju takvu odluku.

Upotreba plastičnih kesa trebalo bi da postane prošlost do kraja sledeće godine, a sve to predviđeno je Deklaracijom o zaštiti životne sredine u Vojvodini. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Lokalne samouprave trebalo bi da utvrde uslove korišćenja kesa za isporuku robe na mestu prodaje, a takođe treba da definišu zahteve u vezi sa materijalom od kojih su kese proizvedene.

''Da bi smo smanjili upotrebu plastičnih kesa neophodno je zabraniti njihovo koriščenje i opredeliti se za neka druga ekološki prihvatljiva rešenja, kao što su upotreba paprinih kesa, cegera ili platnenih torbi", rekao je Nevena Mesaroš, Pokret gorana Kikinde.

Više od godinu dana sasvim je dovoljan period da se pronađe najbolje rešenje za potrošače, koji već decenijama imaju naviku da koriste plastične kese, čak i onda kada im nisu toliko potrebne.

Praksa je do sada pokazala da se upotreba plastičnih kesa drastično smanjila od momenta kada su počele da se naplaćuju.

''Primetno je da se u prodavnicama sve manje koriste plastične kese od kako je počela njihova naplata, tako da verujem da svako od nas sa sobom uvek nosi platnenu torbu i da se rado opredeljuje da zameni plastične kese sa papirnim", rekla je Nevena Mesaroš, Pokret gorana Kikinde.

Prošle godine na tržište Srbije plasirano je 4.300 tona plastičnih kesa što je 3.000 tona manje nego godinu dana ranije, podaci su koje je objavila Agencija za zaštitu životne sredine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.