Planirali ubistvo građevinskog preduzimača

Izvor: Blic, Srna, 14.Sep.2009, 09:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Planirali ubistvo građevinskog preduzimača

Grupa Darka Eleza, koja je 1. septembra uhapšena u zajedničkoj akciji policija Srbije, Republike Srpske i Federacije BiH, po nalogu biznismena iz Nikšića trebalo je da ubije jednog državljanina Crne Gore koji trenutno živi u Beogradu i bavi se građevinskim poslovima, saznaje „Blic".

Namera im je, međutim, osujećena jer je meta u prestonici Srbije promenila mesto stanovanja i pre nego što su konsolidovali redove da bi odradili ugovoreni „posao" stavljene su >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << im lisice na ruke. Kako saznajemo, Nikšićanin koji je naručio likvidaciju dobro poznat policiji u regionu po krijumčarenju akciznih roba i žrtva nekada su bili u dobrim poslovnim odnosima. Prema operativnim saznanjima policije, sarađivali su i u krijumčarenju droge i u tom poslu Nikšićanin je ostao uskraćen za izvesnu sumu. Njegov nekadašnji saradnik preselio se u Beograd i novac zarađen u kriminalnim aktivnostima počeo da pere ulaganjem u građevinu.

- Crnogorci svoje neraščišćene račune u kriminalnim poslovima pokušavaju da reše ne samo u domovini, već i u prestonici Srbije, gde se mnogo njih preselilo ili je u redovnim, i to dužim, posetama - kaže sagovornik „Blica" iz MUP-a.

Naš sagovornik podseća da je 2. septembra u pucnjavi u javnoj garaži na Obilićevom vencu ranjen Dušan L. (50) iz Nikšića, kao i da je povrede zadobila i Jelena P. koja je bila u društvu s njim. Ovaj Nikšićanin, vlasnik kazina, poznat i tamošnjoj policiji, nekoliko sati pre ranjavanja doputovao je u Beograd. Pretpostavlja se da iza napada stoje osobe s kojima je u sukobu u domovini i predmet istrage su njegovi poslovni odnosi u Crnoj Gori, posebno u Nikšiću. Da li je napadač nameravao da ga ubije ili samo rani i na taj način upozori da nešto ne radi kako treba, za sada se samo nagađa.

- Neraščišćeni računi uglavnom su vezani za krijumčarenje droge. Kriminalne grupe iz Crne Gore okrenule su se tom poslu. Uglavnom stoje iza šverca kokaina iz Južne Amerike u Evropu. U tom poslu je velika zarada, a droga i ne stiže do njihove domovine, već sve odrađuju „daljinski", ugovaranjem gde, ko i koliko kokaina preuzima - kaže sagovornik „Blica" iz policije.

I nedavni slučaj neuspelog atentata na Ivana Pavlovića (35), zvanog Iker, bivšeg moreplovca rodom iz Pljevalja koji je uhapšen zbog sumnje da je organizovao kriminalnu grupu koja je iz Južne Amerike krijumčarila kokain u Evropu, potvrđuje te sumnje policije. Međutum, deaktiviranjem eksplozivne naprave postavljene ispod njegovog „maseratija" parkiranog u javnoj garaži u centru prestonice, beogradska policija i Žandarmerija sprečile su njegovu likvidaciju. Iako su dvojica muškaraca osumnjičenih za postavljenje 400 grama eksploziva ubrzo identifikovani i uhapšeni, ko je naručio ubistvo Pavlovića nije utvrđeno.

- Od Pavlovićeve grupe, a u kojoj su većina članova iz Crne Gore, policija širom Evrope zaplenila je 274 kilograma kokaina i više od tri miliona evra. Verujemo da se Pavlović, upravo zbog krijumčarenja kokaina, nekome debelo zamerio i da je to bio razlog zbog kojeg bi neko naručio i organizovao ubistvo. Za sada ne možemo da odbacimo mogućnost da je naručilac njegove likvidacije upravo neko iz Crne Gore jer s njima je najviše sarađivao u „poslu" - navodi naš sagovornik. Hapšenjem članova klana kojim je rukovodio Darko Elez sprečena je i likvidacija državnih funkcionera u Srbiji. Ubistva političara trebalo je da izvrše Elezovi ljudi, ali su, prema operativnim saznanjima policije, naručioci vođe klana koji je u prijateljskim odnosima s grupom sa Pala.

Potraga za još deset članova Elezovog klana

Policije zemalja u okruženju tragaju za još deset osoba iz RS za koje se sumnja da su pripadnici kriminalne grupe Darka Eleza, javili su mediji u Crnoj Gori.

Prema njihovim izvorima, sve osobe su sa teritorije RS, ali su svoj „biznis" razvile sa kriminalnim grupama u Srbiji i Crnoj Gori. Mediji su javili da se traga se izvesnim Goranom Pržuljem, Srpkom Ružićem, Milanom Mitićem, Ognjenom Orašaninom, Slavenkom Kovačevićem, Slobodanom Sikmom, Nenadom Radovićem, Žarkom Joknićem, Danetom Danilovićem i Draženkom Bandurom. Većina begunaca, prema policijskim informacijama, dovodi se u vezu sa trgovinom narkoticima, a imaju svoje veze u Crnoj Gori, RS i Srbiji. Spisak svih osoba koje se traže biće prosleđen svim policijama u okruženju.

Srna

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.