Izvor: B92, 21.Maj.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Plaćeni oglas kao sredstvo odbrane

Beograd -- Dok advokati Stanka Subotića tvrde da novinski oglas služi odbrani od satanizacije njihovog klijenta, Ministarstvo kulture ukazuje da je reč o mešanju u suđenje.

Advokatski tim Stanka Subotića Caneta, optuženog da je vođa grupe odgovorne za šverc cigareta, uputio je u nekoliko dnevnih novina otvoreno pismo javnosti. Reč je o plaćenom oglasu u kojem se navodi da je njihovom klijentu onemogućeno pravo na pravično i fer suđenje.

U Ministarstvu kulture >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << smatraju da je reč o kampanji tužene strane i neprofesionalnom mešanju medija u sudski proces.

Advokati su u oglasu naveli da im tokom istrage nije dozvoljeno da pregledaju materijale i prisustvuju saslušanjima svedoka, a nije uvažen ni njihov zahtev da istražni sudija pozove Subotića kako bi dao iskaz.

Ne želeći da odgovara na pitanja, saradnica za medije Subotićevog međunarodnog advokatskog tima Jelena Vujović saopštila je da je njihovom klijentu onemogućeno pravo na odbranu, koje po zakonu imaju svi građani.

"I upravo zbog činjenice da bi progonitelji želeli da svoj posao završe u tišini, odlučeno je da se istina saopšti javno. Zato je i počelo objavljivane oglasa i ta praksa će se nastaviti kroz oglase i kroz druge oblike javne komunikacije. Sve dok poslednji detalj i poslednje ime vezano za nezapamćenu satanizaciju jednog čoveka ne budu postali javni", kaže Vujovićeva.

Kriminolog Zlatko Nikolić objavljivanje oglasa u dnevnim novinama smatra potezom očajnika.

"Advokati su se, ja slutim, odlučili zbog toga što verovatno, legitimnim i legalnim pravnim sredstvima nisu mogli da utiču na sud, pa su hteli bočno sa pritskom javnost. Ne znam koliko će to imati efekta jer javnost na sud ne bi trebalo da utiče. Načini na koji se Tužilaštvo koristilo medijima je više štete nanelo samim procesima, a po meni i samom tužilaštvu. Nešto u tom uhodavanju rada Tužilaštva mora brzo da se uradi jer ovako ne ide. Dokaz - ovo oko Subotića, a verovatno i oko drugih", smatra Nikolić.

Pomoćnik u Ministarstvu kulture zadužen za medije Dragan Janjić objašnjava da sa stanovišta medijskih zakona objavljivanje ovakvih oglasa nije prekršaj, ali predstavlja uvod u kampanju koju organizuje tužena strana.

"Time se na jedan, sa novinarskog stanovišta, neprofesionalnan način mediji mešaju u jedan proces. Drugo je pitanje, da li je to prekršaj sa stanovišta Advokatske komore i o tome bi trebalo drugi da vode računa. Očigledno je da tužena strana pokušava da vodi široku kampanju u društvu. Dakle, pokreće kampanju sa ciljem da zaštiti svoga klijenta. Ako gledate, strogo po normama demokratskog društva, oni koji su optuženi, štite se u sudu i to je najefikasniji način zaštite, ali ovde su se stvari malo poremetile i u drugim oblastima života, tako da nam se sve otprilike pretvara u kampanju", rekao je Janjić.

Janjić dodaje da mediji u Srbiji još nisu u stanju da se odupru raznim pritiscima, pa je u našoj zemlji još moguće da se, kako je rekao, vode kampanje za sve i svašta.

Osim plaćenog oglasa, u Beogradu su na pojedinim mestima osvanuli i grafiti kojima se traži oslobađanje Stanka Subotića.

Optuženi negiraju učešće

Nebojša Nikolić i Milan Milanović Mrgud, optuženi za šverc cigareta od 1995. do 1996, odbacili su danas pred Posebnim odeljenjem Okružnog suda navode optužnice.

Iznoseći odbranu, Nikolić je rekao da optužnica protiv njega nije tačna i da omalovažava rad carine, poreske i finansijske policije i svih zaposlenih na graničnom prelazu Preševo.

On se po optužnici tereti da je, po nalogu bivšeg direktora Savezne uprave carina Mihalja Kertesa, bez carinskog evidentiranja omogućio ulazak kamiona sa cigaretama firme "Mia" Ub iz Mađarske i Makedonije u SR Jugoslaviju, do magacina u Futogu i Rumenki.

"Ovo što je napisano, nemoguće je izvesti. Nemoguće je propustiti 40 kamiona, a da to niko osim jednog svedoka ne vidi", rekao je Nikolić koji je bio zaposlen u kontroli rada na graničnom prelazu Preševo.

Nikolić je, po optužnici, od prvooptuženog Stanka Subotića, protiv koga je postupak razdvojen, za tu uslugu dobio 600.000 nemačkih maraka.

Milan Milanović zvani Mrgud rekao je da nijedan navod optužnice nije tačan i da ne postoji niko ko bi, kako je naveo, mogao da kaže da je učestvovao u švercu cigareta.

"Nikada nisam organizovao naoružano obezbeđenje za pratnju švercovanih cigareta kroz tadašnju SRJ od graničnih prelaza do magacina u Rumenki, niti obezbeđenje magacina u Rumenki", kazao je Milanović.

On je negirao i da je kao bivši pomoćnik ministra odbrane Republike Srpske Krajine posredovao u Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije da se izda naredba o propuštanju kamiona sa švercivanim cigaretama firme "Mia" iz Uba bez neophodne dokumentacije.

Milanović je rekao da je od 1991. do 1996. godine bio zadužen za bezbednost slavonsko-baranjske oblasti i da je Stanka Subotića upoznao 1995. godine.

"Dovezao je 20 kombija kao pomoć za vojsku i policiju. Znam da je on (Subotić) kasnije došao u sukob sa režimom i da 1997. godine odlazi i nije se vraćao do 2000. godine", rekao je Milanović.

On je kazao da ne zna da li su navodi optužnice koji se odnose na Subotića tačni, navodeći da se, prema njegovim saznanjima, Subotić bavio trgovinom, a ne švercom cigareta.

Grupa od 15 optuženih tereti se za šverc cigareta u periodu od 1995. do 1996. godine.

Suđenje se nastavlja sutra u 9.30.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.