Pismena presuda za ubistvo Đinđića tokom leta

Izvor: Blic, 16.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Pismena presuda za ubistvo Đinđića tokom leta"

Presuda za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića trebalo bi da bude napisana tokom leta, izjavila je Tanjugu portparol Posebnog odeljenja Okružnog suda u Beogradu Maja Kovačević-Tomić, dodajući da predsedavajuća sudskog veća koje je sudilo taj proces Nata Mesarević, zbog pisanja presude, neće koristiti letnji godišnji odmor.

U Posebnom odeljenju Okružnog suda, 23. maja izrečena je presuda za ubistvo premijera kojom su na po 40 godina zatvora osuđeni nekadašnji komandant >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Jedinice za specijalne operacije (JSO) Milorad Ulemek Legija i bivši pomoćnik komandanta JSO Zvezdan Jovanović. Na po 35 godina zatvora osuđeni su Aleksandar Simović, Ninoslav Konstantinović, Vladimir Milisavljević i Sretko Kalinić, na po 30 godina osuđeni su Željko Tojaga, Branislav Bezarević, Miloš Simović, Milan Jurišić i Dušan Krsmanović, dok je Saši Pejakoviću izrečeno osam godina zatvora.

"Kada tužilac, okrivljeni, branioci prime presudu, od dana prijema presude, za svakog ponaosob počinje rok za žalbu od 15 dana", kazala je Kovačević - Tomić.

Kad žalbe pristignu u sud, stranke imaju pravo odgovora na žalbu suprotne strane u roku od osam dana, rekla je ona i objasnila da okrivljeni ima pravo odgovora na žalbu tužioca i tužilac ima pravo odgovora na žalbe odbrane, ali da to nije obavezno. Po isteku tog roka, kada pristignu ili ne pristignu odgovori na žalbu, predmet se dostavlja Vrhovnom sudu na drugostepeno odlučivanje, objasnila je Kovačević-Tomić.

Prema zakonu, presuda je trebalo da bude urađena u roku od 15 dana od izricanja presude, ali u praksi, kada su u pitanju složeni predmeti, kao što je ovaj, često se dešava da sudije probiju taj rok. Za probijanje roka ne postoji zakonska sankcija i posledica, već je predsedavajući sudskog veća dužan da obavesti predsednika suda o toj činjenici.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.