Pilot „cesne: Vetar nas je zakucao za pistu!

Izvor: Press, 10.Dec.2010, 23:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pilot „cesne": Vetar nas je zakucao za pistu!

Pilot Miodrag Jovanović iz Paraćina, čija se „cesna 150" srušila prilikom sletanja na sportski aerodrom u Davidovcu, kaže za Press da je olujni vetar bukvalno prevrnuo avion koji se zakucao za pistu! U udesu u kojem je uništena „cesna", Jovanović je lakše povređen. Njegov učenik Ivan Nešić iz Ćuprije, kome je ovo bio četvrti sat letenja, prošao je bez povreda!Miodrag Jovanović, instruktor letenja i pilot paraćinskog aerokluba „Naša >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << krila", smešten je na odeljenju plastične hirurgije bolnice u Ćupriji. U telefonskom razgovoru za Press rekao je da su Nešić i on imali dosta sreće.
- Zaradio sam i hematom iznad oka i boli me plećka, ali nije ništa strašno. Bio sam na previjanju i u ponedeljak idem kući - priča Jovanović. On objašnjava da je u četvrtak oko 15 časova u trenutku kada je krenuo na čas letenja vreme bilo sunčano i bez vetra.
- U međuvremenu su nas obavestili da se sprema oluja i da se vratimo. Prevrnuo nas je olujni vetar u trenutku sletanja i to je bio jedini razlog ove nesreće. Avion se u tom trenutku kretao brzinom od 83 milje na sat. Prevrnuli smo se pre nego što smo uopšte dodirnuli pistu. Nikad mi se dosad ništa slično nije dogodilo. Imalo smo dosta sreće jer je avion potpuno uništen - kaže Jovanović koji važi za jednog od najiskusnijih pilota paraćinskog aerokluba. On ima 40 godina letačkog staža i 3.400 sati leta.
Prema rečima Ratka Jovanovića, rukovodioca pilotske sekcije aerokluba „Naša krila", avion je bio tehnički ispravan, a uzrok prevrtanja je nalet jakog vetra. Jovanović kaže da je pri poletanju vreme bilo mirno i da su bez problema obleteli dva školska kruga.
- Kontrola letenja iz Niša upozorila je da se očekuje jak nalet vetra, pa je pilot Miodrag Jovanović skratio treći krug. Leteli su 12 minuta, a trebalo je da se prizemlje u sedamnaestom. Instruktor je uočio pojačan vetar i upozorio učenika da mu oslobodi komande, što je on i učinio, tako da je Jovanović sam pilotirao u trenutku prevrtanja. „Cesna" je najpre levim krilom udarila u zemlju pet metara od piste, zatim je udarila krakom elise i prevrnula se na krov, deset metara levo od staze - priča Ratko Jovanović.
On kaže da je „cesna" laki avion čija je ukupna težina sa posadom i gorivom 630 kilograma, dok je prazan avion težak 460 kilograma.
- Avion je bio potpuno ispravan, a motor mu je nedavno remontovan. Proizveden je 1974. godine i izleteo je 5.550 sati. Prvi put posle remontovanja leteo je 28. septembra bez ikakvih problema. Zato je zvaničan stav pilota da je nalet košave jedini uzrok prevrtanja. Sačekao sam policiju i komisiju Inspektorata civilnog vazduhoplovstva. Učenik Ivan Nešić nije povređen i odmah je pušten kući - kaže Ratko Jovanović.
 

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.