Petru Šišoviću tri godine zatvora zbog pogibije glumca Milenka Zablaćanskog

Izvor: Press, 25.Jun.2010, 23:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Petru Šišoviću tri godine zatvora zbog pogibije glumca Milenka Zablaćanskog

Vrhovni kasacioni sud Srbije potvrdio je kaznu zatvora od tri godine Petru Šišoviću (68) sa Zlatibora zbog izazivanja saobraćajne nesreće 5. januara 2008. godine u kojoj je poginuo glumac Milenko Zablaćanski (53). Kazna Šišoviću je potvrđena jer je sud odbio njegov zahtev za ispitivanje zakonitosti pravosnažne presude.Šišović je u januaru prošle godine prvobitnom presudom tadašnjeg Opštinskog suda u Čajetini osuđen na godinu zatvora. >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << Nakon žalbe Opštinskog tužilaštva Okružnom sudom u Užicu, taj sud je u maju prošle godine prvostepenu presudu preinačio na tri godine zatvora.
Supruga pokojnog glumca Snežana Vesković-Zablaćanski kaže za Press da nije ni znala da se Šišović žalio Vrhovnom sudu, koji se posle reforme pravosuđa zove Vrhovni kasacioni sud.
- Zatečena sam tom vešću, jer nisam ni znala da se Petar Šišović žalio Vrhovnom sudu. Bolno je sećati se na sve to što se dešavalo. Dobro je što je država odlučna da njeni građani budu bezbedniji u saobraćaju - rekla je Snežana.
Advokat: Prestroga kazna
Milivoje Jovičić, branilac Petra Šišovića na suđenju, kaže da je posle presude Okružnog suda njegov klijent otkazao advokatima.
- On je nakon presude Okružnog suda otkazao advokatima i sam je pisao žalbu Vrhovnom sudu. Međutim, čujem da je Vrhovni sud potvrdio presudu od tri godine. Jedino što mogu da kažem da je to prestroga kazna za njega - rekao je Jovičić.
Šišović se na izdržavanju kazne zatvora nalazi još od avgusta prošle godine. U obrazloženju presude tadašnjeg Okružnog suda, sada Višeg suda u Užicu, navedeno je da je prvostepeni sud dobro izveo činjenice, ali da kaznu nije odredio u srazmeri sa težinom počinjenog dela, što je povećanjem kazne ispravljeno. Utvrđeno je da je Šišović 5. januara na putu Užice - Zlatibor vozio „mercedes" brzinom od 102 km na čas, dok se Zablaćanski iz suprotnog pravca kretao brzinom od 30 km na čas. U krivini, u mestu Jevremovići, Šišović je iznenada prešao u treću kolovoznu traku i direktno se sudario sa „opelom" kojim je upravljao Zablaćanski.
Stradao ni kriv ni dužan
Glumac je odmah prebačen u užičku bolnicu, a nakon toga na VMA u Beograd, gde je 17 dana posle udesa preminuo. Koliko je Zablaćanski bio oprezan i savestan vozač govori i činjenica da je suprugu Snežanu i sina poslao autobusom, a on krenuo automobilom, jer se plašio poledice i lošeg vremena na putu.
Nakon preinačenja presude Višeg suda u Užicu, Šišović je izjavio da ne vidi razloge zbog čega je kazna uvećana i smatrao je da je sud podlegao pritisku javnosti.
- Mnoge javne ličnosti su se solidarisale sa porodicom Zablaćanski, što potpuno razumem, i preko medija su me već osudili pre izricanja presude. Prvostepena presuda je bila realna, jer se sve to dogodilo iz nehata. Od kako je Milenko podlegao povredama u mojoj se glavi stalno postavlja jedno pitanje: zašto umesto njega nisam poginuo ja? I to će me pitanje, sasvim sigurno, pratiti do kraja života. Iako sam želeo da pomognem njegovoj porodici, Snežana je to odbila - rekao je tada Šišović.    

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.