Pejčić: Nisam ni znao Šarančića

Izvor: B92, 03.Feb.2011, 09:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pejčić: Nisam ni znao Šarančića

Beograd -- Bivši pomoćnik direktora sektora za vuču ŽS Dragoslav Pejčić i privatnik Milorad Čelebić negirali odgovornost za nezakonitu kupovinu slovenačkih lokomotiva.

Suđenje takozvanoj "Šarančićevoj grupi" za malverzacije u Železnici Srbije nastavljeno je danas u Specijalnom sudu, iznošenjem odbrane dvojice optuženih.

Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal optužilo je bivšeg direktora Milanka Šarančića i trojicu njegovih saradnika da su članovi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << organizovane kriminalne grupe, koja je oštetila ŽS za 1,24 miliona evra.

Pejčić, koji je 2004 godine, u vreme na koje se odnosi optužnica, bio na funkciji pomoćnika direktora sektora za vuču Železnica Srbije, negirao je odgovornost za nezakonitu kupovinu slovenačkih lokomotiva.

"Nisam kriv. Ništa nezakonito nisam uradio. Sve što sam radio, radio sam po nalozima nadređenih, po zakonu i u skladu sa pravilima Železnica", rekao je Pejčić iznoseći odbranu.

On je rekao i da nije imao nadležnost za potpisivanje bilo kakvog ugovora, već samo da proveri stanje u kome se nalaze lokomotive koje su srpske železnice planirale da iznajme.

"Sa slovenačkom železnicom smo napravili samo protokol o iznajmljivanju šest lokomotiva na šest meseci, sa mogućnošću da se taj rok produži ako se pokaže da su dobre. Protokol je precizirao i način korišćenja tih lokomotiva", rekao je Pejčić.

Po povratku u Beograd podneo je izveštaj tadašnjem generalnom direktoru Milanku Šarančiću, tvrdi on.

"Smatram da smo kolege i ja dobro uradili posao, jer su te lokomotive došle 2004. godine i dan danas se koriste", dodao je Pejčić.

On još tvrdi da nije putovao u Sloveniju kada je potpisivan ugovor o kupovini lokomotiva i da o tome ne zna ništa.

"Možete proveriti i u mom pasošu. Nigde ne postoji bilo kakav dokaz da sam tog 25. novembra 2004. godine putovao u Sloveniju", obrazložio je Pejčić.

Dragoslav Pejčić je još rekao i da nije član nikakve kriminalne grupe, pošto je Šarančića i ostale optužene upoznao tek u Specijalnom sudu.

"Šarančića sam video dva puta u životu, ali ga nikada ranije nisam upoznao. Zbog prirode posla ja sam radio u Nišu, pa se nismo ni viđali, ni družili, niti smo imali potrebu za tim. Niti imam njegov broj, niti me je on ikada zvao. Zbog toga oni nije ni mogao da vrši bilo kakav pritisak na mene", tvrdi Pejčić

Naime, specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal tvrdi da je Pejčić deo četvoročlane kriminalne grupe, na čelu sa bivšim direktorom Železnica Milankom Šarančićem, koja je oštetila Železnice Srbije za 1,24 miliona evra.

Oni su optuženi da su ostvarili imovinsku korist nezakonitim sprovođenjem postupka javne nabavke za kupovinu šest slovenačkih lokomotiva i 10 elektromotornih vozova iz Švedske i uvođenjem u posao posredničkih firmi, u periodu od maja do oktobra 2004.

Milanko Šarančić, kao i njegov tadašnji pomoćnik Zoran Milićević, negirali su krivicu za nameštanje cene lokomotiva, na početku suđenja.

Podsetimo, "Šarančićeva grupa" nalazi se u pritvoru od juna prošle godine.

Finansijska istraga

Protiv Milanka Šaračića vodi se i finansijska istraga, kako bi se utvrdilo koju imovinu poseduje i njeno poreklo.

U javnosti je poznato da je Šarančić, pred kraj mandata, od Železnica dobio stan od 108 kvadrata u centru Beograda, kao i da je pokrenuo postupak za njegov otkup po minimalnoj ceni.

Mediji su spekulisali da je on vlasnik i dva hotela, jednog u Vrnjačkoj Banji, a drugog na Goču, kao i da je novac sakrio na tajnim računima u švajcarskim bankama. Ove informacije nikada nisu zvanično potvrđene.

Čelebić: Nisam kriv

I Milorad Čelebić je negirao krivicu za malverzacije u Železnici.

Iznoseći odbranu, on je rekao da mu nije jasno ni zašto mora da se brani, a još više zbog čega je u pritvoru.

"Negiram sve tačke optužnice, koja je puna insuinuacija i laži", rekao je on.

Čelebić je detaljno obrazlagao tačku po tačku optužnice koje se odnose na njega i rekao da nikada nije bio zastupnik preduzeća "Co Rail", kao i da nikada nije znao cenu lokomotiva, pa samim tim nije ni pregovarao o njoj sa Hipo Lizingom.

"Ja sam za 'Co Rail' po ovlašćenju te firme odradio jedan spoljnotrgovniski posao u koji su uključeni špedicija, transfer, osiguranje i sve drugo što je bilo potrebno da se taj posao odradi i ništa drugo. Nikada Milorad Čelebić i nijedan član njegove porodice i nijedna firma koja je u vlasništvu nekog člana porodice nije bila ni u vlasničkim, ni upravljačkim, ni zastupničkim odnosima sa tom firmom", kaže Ćelebić

On je još dodao da nikada nije podstrekivao Milanka Šarančića, Zorana Miličevića i Dragoslava Pejčića niti bilo kog službenika Železnica Srbije da se krene u nabavku dizel lokomotiva preko bilo kog preduzeća, pa i preduzeća "Co Rail" iz Londona.

"Nikada nisam ugovarao nikakvu nabavku nikakvih lokomotiva s Milankom Šarančićem, niti je u našim susretima ikada bilo razgovora o tome", rekao je Čelebić.

On je dodao da nikada nije učestvovao u bilo kakvim pregovorima ili razgovorima s predstavnicima slovenačkih železnica bilo o remontu, bilo o kupovini, što su, kako je rekao, u istrazi potvrdili i Slovenci.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.