Pečurkama se otrovala cela porodica

Izvor: Blic, 23.Mar.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pečurkama se otrovala cela porodica

NOVI SAD - Novosađanin Đorđe Radić preminuo je u subotu uveče na Klinici za infektivne bolesti, gde je iste večeri primljen zbog trovanja, a u bolnici se nalaze i njegova supruga Stojanka, sin Miloš (16) i ćerka Sanja (20), koji takođe imaju simptome jakog trovanja. Sumnja se da se porodica Radić otrovala pečurkama koje su dan ranije jeli za večeru.



- Stojanka Radić nalazi se na odeljenju za reanimaciju i trenutno je u izuzetno teškom stanju - potvrdio >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je za „Blic" prof. Nikola Vukadinov, načelnik Infektivne klinike. On je istakao da lekari za sada još ne znaju šta je izazvalo ovako jako trovanje, koje se kod Đorđa završilo smrtnim ishodom.

- Pečurke se pominju kao jedna od mogućnosti trovanja, ali one su bile samo jedna od namirnica koje su Radići tog dana konzumirali - rekao je Vukadinov, napominjući da se žrtvama trovanja rade sve moguće toksikološke analize kako bi se precizirao uzrok trovanja. Sanja i Miloš su takođe smešteni na Infektivnu kliniku u subotu uveče. Nakon ukazane pomoći njih dvoje su van životne opasnosti.

- Pacijenti su prestali da povraćaju i vitalno stanje im je bolje. Nalaze se van opasnosti - kažu lekari sa Infektivne klinike. Mada će se na toksikološke nalaze čekati par dana, svi veruju da su se Radići potrovali šampinjonima. Nakon što su primljeni u bolnicu, gde su rekli da su ih jeli, policija je odmah izvršila uviđaj u prodavnici „Nina kvin" u Gundulićevoj ulici, gde su, navodno, pečurke kupljene. Kako je „Blic" saznao na licu mesta, u pomenutoj prodavnici pronađene su pečurke u vakumiranoj ambalaži privatnog proizvođača iz Bukovca. U toku jučerašnjeg dana prodavnicu su kontrolisale sve nadležne inspekcije. Nakon uviđaja i finansijskih kontrola, koje su trajale celu noć, prodavnica je juče zatvorena. Iz nje su odnesene preostale količine pečuraka koje su poslate na toksikološku analizu.

- Jako mi je žao zbog ovoga što se dogodilo, ali pitanje je da li su pečurke kupljene kod nas. Kako sam ja obavešten, devojka je u polusvesnom stanju rekla policiji da su pečurke kupljene u obližnjoj prodavnici, ali nije precizirala u kojoj. Uglavnom imamo stalne mušterije i sve ih poznajemo, ali njih niko od radnika nije poznavao - rekao je vlasnik prodavnice „Nina". On je, takođe, napomenuo da sa prozvođačem pečuraka iz Bukovca godinama sarađuje i da nikada nije bilo problema. U pitanju su, kako tvrdi vlasnik, šampinjoni koje proizvođač sam uzgaja.

Policija je obavila uviđaj i u obližnjoj Temerinskoj ulici, gde su Radići stanovali poslednjih par godina. Prema rečima komšija koji su ih poznavali iz viđenja, Radići su bili prijatni i vredni ljudi. Pokojni Đorđe i supruga Stojanka su bili zaposleni, kao i ćerka Sanja, dok je Miloš još uvek pohađao srednju školu.

Potraga za proizvođačima

- Juče ujutru je ponovo dolazila policija i tražila proizvođača iz Žablja, a ne iz Bukovca, što donekle potvrđuje to da pečurke nisu kupljene kod nas - rekao je vlasnik prodavnice „Nina", ističući da će toksikološke analize sve reći.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.