Patrola MUP-a sprečila veći masakr

Izvor: B92, 09.Apr.2013, 13:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Patrola MUP-a sprečila veći masakr

Beograd -- Veći masakr u Velikoj Ivanči sprečen je po dolasku policijske patrole, jer je Ljubiša Bogdanović, kada ih je ugledao, pucao sebi u glavu, saopštio je MUP.

Rano jutros, u mestu Velika Ivanča kod Mladenovca, u pet kuća zatečeno je 12 mrtvih osoba, dok je trinaesta preminula u Urgentnom centru, saopštio je MUP. U teškom stanju, takođe u Urgentni centar, prevezeni su napadač i njegova žena.

Policijska patrola, koja je patrolirala u zaseoku, sprečila >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je dalji masakr, jer je Ljubiša, kada ih je ugledao, pucao sebi u glavu.

Zločin je prijavila Bogdanovićeva supruga Javorka, nakon što je ubijen njihov sin, a dok je bila na vezi sa policijom čuo se jauk, zbog čega se pretpostavlja da je on pucao u nju u tom momentu. Mladenovačka policija je odmah krenula na mesto zločina i zatekla Ljubišu u dvorištu njegove kuće, a on je potom pucao u sebe pred policijom.

Pročitajte još:

Ubijeno 13 osoba kod Mladenovca Svetski mediji o masakru Najveća masovna ubistva u svetu Da li je ubica imao "vijetnamski sindrom"? Ćerke i rođaci šokirani

Policija, u prisustvu istražnog sudije i tužioca, obavlja uviđaj kako bi i utvrdila motive i detalje ovog slučaja, navedeno je u saopštenju. Policija je do 16 časova obavila uviđaj u nekoliko kuća u kojima se desio zločin i tela nekih žrtava su odvezena sa mesta zločina. Uviđaj u ostalim objektima je nastavljen.

Zdravstveno stanje Javorke Bogdanović, supruge Ljubiše Bogdanovića (60), koji je jutros ubio 13 ljudi u Velikoj Ivanči, je neznatno bolje od onog u kom je stigla u Urgentni centar, ali je ona i dalje daleko od stabilnog stanja, kažu u Urgentnom centru.

Kako je navedeno ona je prebačena na odeljenje "Šok B", dok je Ljubiša na odeljenju "Šok A" u komi i njegovo zdravstveno stanje je sve kritičnije.

Vlada Srbije je sazvala vanredno zasedanje u 17 sati zbog ove tragedije, a nakon toga biće izdato saopštenje. Predsednik Skupštine grada Aleksadnar Antić izjavio je da će tokom dana biti doneta odluka o proglašenju dana žalosti.

Ljubiša Bogdanović nema krivični dosije, nije bio psihijatrijski bolesnik, imao je dozvolu za posedovanje oružja od 1981. godine, a 1991. godine učestvovao je u ratnim dejstvima na području Slavonije.

Komšije i njega i njegovu porodicu opisuju kao mirne porodične ljude, a saznaje se da su Ljubiša i njegov sin prošle godine ostali bez posla u jednoj slovenačkoj firmi u kojoj su radili.

Meštani ističu da je Ljubiša B. bio dobar domaćin i da nije bio sklon konfliktima.

"Gubitak posla i učešće u ratu moguć uzrok"

Rukovoditeljka odeljenja za socijalni rad u Mladenovcu Zorica Pavlović rekla je novinarima da porodica Bogdanovića nije bila na evidenciji Centra, ali da članovi šire familije jesu.

"Na evidenciji smo imali članove šire familije, od kojih je jedan kao psihijatrijski bolesnik nedavno preminuo, a drugi je trenutno na lečenju, tako da je naša starateljska zaštita i pažnja bila usmerena na tu porodicu. Kada je reč ovoj porodici nismo imali nikakvih saznanja o postojanju bilo kakvih problema", rekla je Pavlovićeva.

Ona je nedavni gubitak posla, kao i učešće Bogdanovića u ratu ocenila kao moguće uzroke današnje tragedije.

"Sve su to uzroci za aktiviranje neke osnovne bolesti. Iskustvo i nauka nam govori da kod ovakvih masovnih ubistava najčešće se radi o nelečenim teškim depresijama i psihozama", dodala je ona.

Pavlovićeva je navela i da je u kontaktu sa širom familijom stradalih, kao i sa kćerkama osumnjičenog za masakr i istakla da su u šoku, kao i da nisu mogli da pretpostave da će se zločin dogoditi.

"Oni su ga svi opažali kao dobroćudnog, dobrodušnog i velikodušnog čoveka. Niko nije bio u stanju da prepozna da se nešto dešavalo sa njim, zbog čega su u šoku i biće im potrebna pomoć tokom dužeg perioda", rekla je Pavlovićeva.

Direktor policije Milorad Veljović izjavio je danas da je ubistvo 13 osoba u Velikoj Ivanči najverovatnije počinio Ljubiša Bogdanović (60), da motivi tog zločina nisu poznati i da je patrola policije sprečila dalja ubistva dolaskom na lice mesta.

"Ovakvu tragediju nikada nismo imali u Srbiji i zato treba utvrditi motiv i šta je ovog čoveka navelo da na spavanju ubije ovoliko ljudi", rekao je Veljović.

On je dodao da su ubijeni rođaci napadača, a da je napadač nakon masakra pokušao da izvrši samoubistvo.

Predsednik Skupštine grada Aleksandar Antić izjavio je saučešće porodicama nastradalih.

"U kontaktu samo sa premijerom i prvim potpredsednikom vlade i u toku dana donećemo zajedničku odluku o određivanju dana žalosti", rekao je Antić.

Komšinica napadača i žrtava Stanica Kostadinović rekla je novinarima da nikada ništa nije ukazivalo na to da može doći do ovakvog slučaja i da je napadač bio dobar čovek.

"Bio je dobar čovek i domaćin i uvek je gledao svima da pomogne. Ni on ni sin nikada nisu bili u zavadi u selu", rekla je ona.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Policijska patrola sprečila nastavak masakra u Velikoj Ivanči

Izvor: S media, 09.Apr.2013

U jutrošnjem masakru u selu Velika Ivanča kod Mladenovca ubijeno je 13 osoba, potvrdio je MUP Srbije..."U pet kuća zatečeno je 12 mrtvih osoba, dok je trinaesta preminula u Urgentnom centru. Dve osobe u teškom stanju prevezene su u Urgentni centar u Beogradu", saopštio je MUP...Ljubiša Bogdanović...

Nastavak na S media...

Dačić: Saučešće porodicama žrtava

Izvor: B92, 09.Apr.2013

Beograd -- Premijer Srbije Ivica Dačić i vice premijer Belgije Didije Rejnders izrazili su najdublje saučešće porodicama žrtava masakra u Velikoj Ivanči kod Mladenovca...Premijer Dačić je rekao da opšta osuda zločina nije dovoljna i da celo društvo treba da se pozabavi tim pitanjem..."Policija...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.