Srbija traži da saslušaju Paravinju u vezi sa ubistvom Dade Vujasinović

Izvor: Blic, 06.Avg.2011, 14:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija traži da saslušaju Paravinju u vezi sa ubistvom Dade Vujasinović

Republički javni tužilac Zagorka Dolovac izjavila je danas da će Više javno tužilaštvo u Beogradu u najkraćem roku poslati zahtev istražnim organima u Hrvatskoj da se Dragan Paravinja, koji je osumnjičen za ubistvo 17-godišnje Drnišanke Antonije Bilić, sasluša u vezi sa ubistvom novinarke Radislave Dade Vujasinović. Zagrebački "Jutarnji list", pozivajući se na izjave srpskih i hrvatskih istražilaca, piše da je Paravinja umešan je u organizaciju ubistva srpske novinarke Dade >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Vujasinović, čije ubistvo iz 1994. godine do danas nije rešeno.

"Informacija da je Paravinja povezan sa ubistvom novinarke Vujasinović za nas je potpuno nova i zatražićemo od hrvatskih kolega da ispitaju Paravinju i provere medijske navode. Taj slučaj je jedan od prioriteta tužilaštva u Srbiji i svaki trag, koji bi mogao da dovede do rasvetljavanja Tužilaštvo odmah provereva", navela je je Dolovac.

"Jutarnji list" piše da je Dada Vujasinović oštro pisala protiv Željka Ražnatovića Arkana, koji joj je i lično pretio, kao i da bi Paravinjina povezanost s ovim slučajem mogla baciti novo svetlo na slučaj nestale Antonije.

Istražioci sada otvaraju mogućnost da je Paravinja lagao u svom iskazu u Banja Luci da je ubio Antoniju i bacio njen leš u Krku.

- Toliko ga je strah povratka u Srbiju da postoji mogućnost da je lagao da je ubio Antoniju, samo da bi bio predan hrvatskoj policiji i vlastima, a ne srpskoj. Ono što sa sigurnošću možemo tvrditi jeste da je Paravinja ili učestvovao u organizaciji ubistva Vujasinovićeve ili je čvrsto povezan s organizatorima - prenosi list izjavu visokopozicioniranog zvaničnika u hrvatskom MUP-u.

- MUP Srbije odnedavno proverava informaciju da Paravinja ima veze s ubistvom Vujasinovićeve - izjavio je za Jutarnji list Milorad Veljović, direktor policije Srbije, dodavši da policija Srbije s kolegama iz Hrvatske proverava neke informacije, ali da ne želi prejudicirati stvar.

On je potvrdio da je do policije došla informacija koja Paravinju povezuje s ubistvom Vujasinovićeve, ali nije otkrio izvor informacija. Srpski istražioci smatraju da bi Paravinjina povezanost s ubistvom Vujasinovićeve mogla otvoriti rešavanje niza drugih ubistava u Srbiji, piše list i ukratko izveštava da se unazad dve godine njena smrt istražuje kao ubistvo.

Paravinja je hrvatskim istražiteljima i sam potvrdio da o slučaju Dade Vujasinović zna vrlo mnogo, ali da o tome još ne želi da priča, piše list.

Dragan Paravinja uhapšen je 26. juna na području Srpca u BiH nakon višednevne potrage. Policiji u Banjaluci priznao je, a pred sudom BiH porekao ubistvo Antonije Bilić koja je poslednji put viđena 7. juna kad je na mostu na reci ulazila u kamion kojim je upravljao, što su potvrdili i forenzički nalazi - krvi i vlasi kose, ali i iskazi svedoka.

Na prvom saslušaju nakon izručenja iz BiH gde je pre toga osuđen na dve godine i deset meseci zatvora zbog pokušaja silovanja, Paravinja je tvrdio da 7. juna nije bio ni blizu Drnišu, da Antonija nije ušla u njegov kamion i da su dokazi podmetnuti, ali je u međuvremenu saslušano više svedoka, među njima i ovek koji je video Antoniju kako ulazi u kamion.

Paravinja je i u Srbiji pravosnažno osuđen na 4,5 godina zatvora zbog silovanja.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dolovac: Poslaćemo zahtev za saslušanje Paravinje

Izvor: Politika, 06.Avg.2011

Republički javni tužilac Zagorka Dolovac izjavila je danas da će Više javno tužilaštvo u Beogradu u najkraćem roku poslati zahtev istražnim organima u Hrvatskoj da se Dragan Paravinja sasluša u vezi sa ubistvom novinarke Radislave Dade Vujasinović...„Informacija da je Paravinja povezan sa...

Nastavak na Politika...

Beograd traži ispitivanje Paravinje o ubistvu Dade Vujasinović

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 06.Avg.2011

Više javno tužilaštvo u Beogradu će u najkraćem roku poslati zahtjev istražnim organima u Hrvatskoj da u vezi sa ubistvom novinarke Radislave Dade Vujasinović saslušaju Dragana Paravinju, saopšteno je danas. U saopštenju republičke javne tužiteljke Srbije Zagorke Dolovac navodi se da je...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Veza sa ubistvom novinarke?

Izvor: RTS, 06.Avg.2011

Istražitelji iz Hrvatske i Srbije smatraju da je Dragan Paravinja umešan u organizaciju ubistva novinarke Radislave Dade Vujasinović, piše "Jutarnji list". Više javno tužilaštvo u Beogradu će, u najkraćem roku, poslati zahtev Hrvatskoj da se Paravinja sasluša u vezi sa ubistvom novinarke...Prema...

Nastavak na RTS...

Zahtev za saslušanje Paravinje

Izvor: Glas javnosti, 07.Avg.2011, 07:06

BEOGRAD - Više javno tužilaštvo u Beogradu će u najkraćem roku poslati zahtev istražnim organima u Hrvatskoj da se Dragan Paravinja sasluša u vezi sa ubistvom novinarke Radislave Dade Vujasinović...Tužiteljka Srbije Zagorka Dolovac  je rekla da je ovaj slučaj jedan od prioriteta tužilaštva...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.