Izvor: B92, 21.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Paraćin: Samozapaljenje municije

Niš -- Istražni sudija Okružnog suda u Nišu kaže da je uzrok eksplozije u vojnom magacinu kod Paraćina samozapaljenje municije.

Protivno pravilima, ta municija je dve godine čuvana napolju zbog nedostatka skladišnog prostora. Vojska je ranije tražila novac od države za izgradnju magacina.

Do eksplozije u vojnom skladištu najverovatnije je došlo usled samozapaljenja protivavionske municije kalibra 20 mm za tzv. top trocevac, na platformi broj 5. Tamo se nalazilo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << oko milion i dve stotine hiljada metaka. U uslovima variranja temperature došlo je do hemijske reakcije.

"Uzrok udesnog događaja je najverovatnije samozapaljenje nitroznih gasova nastalih kao posledica hemijske dekompozicije baruta, ubojnih sredstava. Stanje municije 20 mm nije se pratilo kroz kontrolni tehnički pregled i kontrolna tehnička gađanja, i to od momenta proglašenja ove municije neperspektivnom", objasnio je istražni sudija Okružnog suda u Nišu Radomir Mladenović.

Sudija Mladenović kaže da je isključena diverzija kao mogući uzrok eksplozije. "Možemo sa sigurnošću da kažemo to je da je isključen uzrok da je sa strane, jer od 2004. to naoružanje u vojsci, tzv. trocevac top, neperspektivan je i on se izbacuje iz upotrebe naoružanja Vojske Srbije, pa samim tim je i ova municija neperspektivna."

Novca za uništenje te municije nije bilo. Vojska je uputila zahtev Ministarstvu odbrane da izgradi magacine, sa predračunom od milion i tri stotine hiljada evra za 5 do 6 objekata, ali sredstva nisu odobrena.

S obzirom na to da su u eksploziji stradale još četiri platforme i jedan magacin, veštaci su zaključili da je u većem obimu narušena pirotehnička bezbednost. Na tu opasnost vojska je ranije upozoravala.

"U elaboratu pirotehničke bezbednosti, koji je uradila jedinica, to stoji, da nemaju dovoljno skladišnog prostora i da su objekti i unatar skladišta i okolni objekti, naročito ona vikendica, u slučaju incidenta ugroženi", kaže Mladenović.

Rezultati istrage biće dostavljeni Okružnom tužilaštvu u Nišu koje može da traži dodatnu istragu, kao i da utvrdi da li je bilo propusta odgovornih.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.