Izvor: Blic, 06.Maj.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

'Pahomije tuži, Pahomije sudi'

'Pahomije tuži, Pahomije sudi'

VRANJE - Zbog suspenzije koju je potpisao vladika vranjski Pahomije, jerej Goran Arsić više nije u svešteničkoj odori i očekuje suočenje sa članovima eparhijskog Crkvenog suda. Arsić je, inače, u istrazi 'slučaja Pahomije' svedočio u korist dečaka koji optužuju vladiku da ih je seksualno zlostavljao.

- Ni u jednom hramu u parohiji nije mi dozovoljeno da služim, što je atak na moju porodicu. Mislim da je reč o osveti >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << vladike Pahomija i još jednom u nizu pritisaka pred suđenje u Opštinskom sudu. On se sveti zbog toga što smo moja supruga i ja pred državnim sudom svedočili u korist dece koja su u centru ove priče. Ispade po onoj narodnoj: Pahomije te tuži, Pahomije ti sudi, jer su u Crkvenom sudu njegovi ljudi. Još mi nije jasno zbog čega mi je vladika zabranio sveštenodejstvo - rekao je Arsić.

U odluci o pokretanju istrage protiv Arsića pred Crkvenim sudom pravoslavne eparhije vranjske i o zabrani sveštenodejstva, navodi se da Arsiću privremeno pripada polovina parohijskih mesečnih materijalnih prinadležnosti. Te prinadležnosti Arsiću će se isplaćivati iz ostvarenih prihoda 7. vranjske parohije, sve do izricanja presude Crkvenog suda. Ovu odluku Arsiću su uručili jereji Branko Đorđević i Zoran Trajković.

Đakonima Vladimiru Saviću i Miloradu Milosavljeviću, koji su takođe svedočili u korist dečaka koji Pahomija terete za pedofiliju, usmeno je saopšteno da im je zabranjeno da obavljaju službu u Sabornom hramu Svete Trojice, u kojem služi vladika Pahomije.

U ovoj aferi oglasila se i eparhija vranjska, saopštenjem u kojem se navodi da je protiv sveštenika Arsića pred Crkvenim sudom pokrenuta istraga u skladu sa Ustavom Srpske pravoslavne crkve. Pominje se i da je zbog pokretanja postupka, a u skladu sa članom 219 Ustava SPC, svešteniku Arsiću zabranjeno sveštenodejstvo do izricanja presude Crkvenog suda.

- Pokretanje postupka protiv sveštenika Arsića ne znači unapred da će protiv njega biti podignuta optužnica ili da će biti osuđen. Episkop vranjski Pahomije, iako je po položaju predsednik Crkvenog suda, s obzirom na to da se radi o njegovoj ličnosti izuzeo je sebe iz ovog postupka zbog objektivnosti i nepristrasnosti u radu Crkvenog suda. Postupku će predsedavati sveštenik koji obavlja dužnost arhijerejskog zamenika - piše u saopštenju.

Predstavnici Crkvenog suda su napomenuli da je postupak pokrenut samo protiv sveštenika Arsića i monahinje Jovane Stanković, a ne i protiv drugih sveštenika. Na kraju saopštenja kaže se da će o daljem radu Crkvenog suda eparhije vranjske javnost biti obaveštena isključivo posredstvom pisanih saopštenja. N. A. Pretnje dečaku?

Advokat Dragan Nikolić, branilac jednog od dečaka koji optužuju vladiku Pahomija, izjavio je da je neko 2. maja telefonom u dvadesetak navrata maltretirao njegovog maloletnog klijenta. Anonimni sagovornik je nastojao da uspostavi telefonski kontakt sa oštećenim dečakom, ali nije uspeo.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.