Pacijentkinji dao smrtnosnu dozu morfijuma

Izvor: Blic, 23.Avg.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pacijentkinji dao smrtnosnu dozu morfijuma

NOVI SAD - Protiv doktora Save Nenića, nekadašnjeg načelnika Intenzivne nege na Institutu u Sremskoj Kamenici, podneta je privatna krivična prijava koja ga sumnjiči za eutanaziju jedne bolesnice i obavljanje medicinskih eksperimenata nad pacijentima.

U prijavi se tvrdi da je Nenić naložio da se izvesnoj bolesnici da smrtna doza morfijuma i da je raznim eksperimentisanjem nad pacijentima narušio zdravlje kod šestoro ljudi. Vest o ovim teškim optužbama Nenića je zatekla >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << na godišnjem odmoru.

Prijavu protiv Nenića podigao je doc. dr Aleksandar Milovančev, sadašnji direktor Instituta za plućne bolesti u Sremskoj Kamenici. - Početkom avgusta ove godine, proverom medicinske dokumentacije otkriveno je da je Nenić 10. marta 2004. godine, bez ičije saglasnosti, pacijentkinji Mileni Lazović, koja je infuzijom već dobijala pet miligrama morfijuma po satu, u roku od sat vremena dao još tri doze morfijuma i to dva puta od 10, a zatim i od 20 miligrama. Od prekomerne doze pacijentkinja je preminula istog dana - izjavio je doc. dr Milovančev, ističući da je po našim zakonima eutanazija strogo zabranjena. Druga tačka prijave Nenića tereti za ugrožavane života pacijenta Martina Folćana, kojem je avgusta 2006, samo u toku samo jednog dana, izvadio preko 700 mililitara krvi. Kako bi utvrdio da li zasićenost krvi kiseonikom zavisi od mesta na kom se krv vadi, Nenić je ovom pacijentu za manje od 24 sata vadio krv 50 puta. Narednog dana Folćan je, zbog niskih vrednosti hemoglobina, morao da primi transfuziju. Iste godine, navodi se u prijavi, Nenić je prekoračio svoja ovlašćenja načelnika Odeljenja intenzivne nege. Bez saglasnosti Etičkog komiteta i pacijenata, Nenić je nad četiri bolesnika izvršio kliničko ispitivanje novijeg antibiotika „meronem", dok je na pacijentu sa sepsom isprobavao lek „Novi Seven". Ovo eksperimentisanje je, tvrdi se u prijavi, ugrozilo živote pacijenata koji nisu ni znali da su Nenićevi „pokusni kunići". U prijavi se navodi da je Nenić eksperimentisao ovim lekovima kako bi proizvođačima obezbedio prodaju istih, čime bi i sebi pribavio imovinsku korist. U vreme eksperimentisanja Nenić je, tvrdi Milovančev, nabavio 20 ampula leka „novo seven" koje su u to vreme koštale više od 32.000 evra. U studiju koju je nelegalno sproveo kako bi poslao proizvođaču izveštaj o efikasnosti, potrošio je samo jednu dozu ovog leka. Na Institutu tvrde da ovo nije bio usamljen slučaj u kom je osumnjičeni doktor na svoju ruku ekperimentisao.

- Protiv dr Save Nenića je 2006. godine već vođen disciplinski postupak zbog svojevrsnih naučno eksperimentalnih opita koje je samoinicijativno sprovodio nad pacijentima koji su se lečili na Odljenju intenzivne nege. Tada mu je izrečena opomena i zaprećeno mu je otkazom, nakon čega je sam napustio Institut - rekao je Milovančev, napominjući da se na Institutu mogu sprovoditi naučna istraživanja, ali isključivo uz saglasnost Etičke komisije Instituta, komisije Medicinskog fakulteta, Nastavnonaučnog veća i Republičke esnafske komisije. Kao i uz obaveznu saglasnost pacijenta, ukoliko je svestan, ili njegovih najbližih rođaka.

Ko je dr Sava Nenić?

Dr Sava Nenić je od leta 2004. do juna prošle godine bio je načelnik odeljenja za Intenzivnu negu na Institutu u Kamenici. Radio je i na Institutu za kardiovaskularne bolesti „Dedinje" gde su ga stručno osporavali. Pre rada na institutima dr Nenić se, kako je tvrdio, bavio naučnoistraživačkim radom na prestižnom američkom institutu „Hjuston". Javnosti je postao poznat kada je na jednoj lokalnoj televiziji otvoreno kritikovana njegova stručnost. Tokom Nenićevog gostovanja emitovane su poruke gledalaca koji su ga nazivali „doktor smrti", zbog čega je doktor vodio privatan spor sa ovim lokalnim medijem.

Nenić: Neznanje podnosioca prijave

- Eutanazija za svakog lekara sa moralom je bogohuljenje. Ja se pokojne pacijentkinje, nažalost, ne sećam, budući da sam lečio na stotine pacijenata od 2004. godine. Trenutno, bez uvida u medicinku dokumentaciju mogu samo da kažem da u karijeri nikada nisam radio ništa osim primene lečenja baziranog na činjenicama i prema vodičima medicinske prakse propisane svetskim standardima - rekao je dr Nenić za „Blic".

Za pomenuti lek „novo seven" on je istakao da je zahvaljujući njegovoj upotrebi spasen život pacijentkinje, kao i da je njena porodica bila upoznata sa terapijom.

- Optužba o navodnoj materijalnoj koristi je neistinita, neumesna i očekujem od odgovornih da što pre istraže činjenice vezane za ove klevete kako bih ja mogao da dobijem zasluženu zakonsku satisfakciju - prokomentarisao je optužbu kolege dr Nenić, ističući da se radi „o običnom neznanju i zlonamernim konstrukcijama podnosioca krivične prijave".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.