Izvor: Politika, 27.Avg.2014, 23:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„POLITIKA” SAZNAJE: Tužilac juče saslušavao policijskog generala Nenada Banovića

Pozvan je na osnovu navoda iz krivične prijave koju su protiv njega podneli policijski službenici Uprave granične policije

Nedavno smenjeni policijski general Nenad Banović, saslušavan je juče punih pet sati zbog sumnje da je dok se nalazio na mestu načelnika Uprave granične policije zloupotrebio službeni položaj, saznaje „Politika”. Banovića je saslušavao zamenik tužioca Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu u službenim prostorijama Sektora za unutrašnju >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << kontrolu MUP-a Srbije.

Saslušanje je obavljeno na osnovu navoda iznetih u krivičnoj prijavi koju su protiv Banovića podneli policijski službenici Uprave granične policije.

Prema saznanjima „Politike”, u pomenutoj prijavi navodi se da postoji sumnja da je bivši načelnik Uprave granične policije počinio više koruptivnih krivičnih dela.

– Konkretno, službenici bivšeg šefa terete da je zloupotrebio položaj prilikom proslave Dana granične policije 2011. godine. Pošto u fondu nije bilo novca da se podmire troškovi proslave, Banović je izdao nalog načelniku Regionalnog centra graničnog prelaza sa Bugarskom, da predloži više službenika kojima će biti isplaćen bonus na platu, koji su oni trebalo da podignu, a koji je potom upotrebljen za „pokrivanje” troškova pomenute proslave – kaže za „Politiku” izvor iz uprave.

Osim ovoga, službenici granične policije terete Banovića da je službena ovlašćenja prekoračio i prilikom korišćenja službenih vozila, kao i da je nenamenski trošio novac uprave.

Kako saznajemo, Banović je tokom saslušanja, kojem je prisustvovao i njegov branilac, negirao navode krivične prijave, navodeći da je postupao u skladu sa svojim ovlašćenjima.

Nenada Banovića su ranije mediji „prozivali” po raznim osnovama, da nosi skupoceni sat od 20.000 evra, da su mu lopovi opljačkali porodičnu kuću i odneli dva kilograma zlata, a posle te proslave 17. septembra 2011. godine, uz prisustvo srpskog i bugarskog šefa policije, pisalo se o količini „ića i pića” utrošenog na zabavi s mnogo gostiju.

M. Derikonjić

objavljeno: 28.08.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.