POLICAJCI NAJPOŽELJNIJE LIČNO OBEZBEĐENJE I TASTERI VEĆINE BIZNISMENA

Izvor: Kurir, 20.Jul.2010, 09:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

POLICAJCI NAJPOŽELJNIJE LIČNO OBEZBEĐENJE I "TASTERI" VEĆINE BIZNISMENA

BEOGRAD - Veliki broj policajaca radi za biznismene! Policajci su im neophodni, jer imaju značku s kojom glatko prolaze sve kontrole, službeni pištolj sa dozvolom za nošenje, veliki broj poznanika u službama bezbednosti i sveže informacije o policijskim istragama koje se vode protiv njihovog nezvaničnog šefa.

BEOGRAD - Veliki broj policajaca radi za biznismene!

Policajci su im neophodni, jer imaju značku s kojom glatko prolaze sve kontrole, službeni pištolj >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << sa dozvolom za nošenje, veliki broj poznanika u službama bezbednosti i sveže informacije o policijskim istragama koje se vode protiv njihovog nezvaničnog šefa.

Prema rečima sagovornika Kurira, bivšeg policajca koji je insistirao na anonimnosti, najveću cenu imaju pripadnici interventne brigade i specijalnih jedinica.

- Problematični ih vrbuju najčešće preko poznanika koji im nameste „slučajne susrete“, a dešavalo se da se „sprijatelje“ prilikom hapšenja. Uvek ih provere preko poznanika, ali i preko drugih policajaca koji rado pričaju o tome za 100 ili 200 evra. Neki policajci upoznaju se sa budućim šefovima preko sadašnjih policijskih šefova, koji ih preporuče - navodi naš sagovornik.

Male plate i teški uslovi rada, ali i činjenica da mali broj njihovih kolega ikada ozbiljno odgovara za poslovni dil, i više su nego dobar razlog za ove honorarne poslove.

- Znam policajca koji je uhvaćen dok je obezbeđivao kontroverznog biznismena i koji je kažnjen prebacivanjem u stanicu na periferiju grada. To je smešno naspram nagrade za lojalnost, koja, osim visokih dnevnica, neretko podrazumeva kola, skupe satove i garderobu. Nije neobično ni da članove njihovih užih i širih porodica zapošljavaju u svojim buticima, pekarama ili firmama. Znam primer policajca kome je žena čuvala decu jednog biznismena i za to dobijala 1.000 evra mesečno. Tako ih potpuno „drže u šaci“ - priča naš sagovornik.

Rad u ličnom obezbeđenju samo je deo posla policajca koji je uposlenik kontroverznih biznismena.

- Treba opravdati dnevnicu od 100 evra za samo nekoliko sati rada... Za ove pare policajci svojim šefovima odaju poverljive podatke iz MUP. Takođe su u obavezi da ih obaveste ukoliko im se sprema hapšenje ili ako u policiju dospeju podaci o njihovim nelegalnim poslovima. Očekuje se i da kod kolega „srede“ da njihove šefove „ne gnjave“ kontrolama, pretresima i legitimisanjem. Tako je, na primer, jedan ovdašnji poznati kontroverzni biznismen koji radi poslove sa kockarnicama tražio vezu u interventnoj da bi sprečio rutinske kontrole - priča naš sagovornik.

Marija Veličković

Peconijev čuvar policajac pucao u Čumeta

Bojan Smiljković (29), aktivni policajac, uhapšen je pošto je kao pripadnik obezbeđenja Predraga Rankovića Peconija osumnjičen za pokušaj ubistva Ljubiše Buhe Čumeta u saobraćajnom udesu na Novom Beogradu (na slici). Smiljanić je pre nekoliko godina već bio suspendovan zbog rada u Rankovićevom obezbeđenju, ali je ipak vraćen na posao. Policiju su u svojim redovima imali i Zoran Nedović Šok, Jusuf Bulić Jusa, ubijen 1998. godine u Novom Beogradu, Zoran Uskoković Skole, ubijen 2000. godine, Andrija Drašković...

Plaćene ubice

Policajci Bojan Milosavljević i Miodrag Prodanović osuđeni su na po 15 godina robije zbog ubistva Gorana Marjanovića zvanog Goksi Bombaš u zvezdarskom kafiću „Dambo“ 1995. godine. Oni su navodno postupili po naređenju Sretena Jocića za honorar 100.000 tadašnjih nemačkih maraka.

Zamalo platili glavom

Tokom pokušaja atentata na Andriju Draškovića, na autoputu u Beogradu kod Kvantaške pijace 2004. godine, ranjeni su Nebojša Đorđević, policajac u OUP Stari grad, kao i dva bivša pripadnika MUP - Vladimir Kmezić, nekadašnji telohranitelj Slobodana Miloševića, i Dejan Tukić, radnik SUP Beograd.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.