POGLEDAJTE KAKO DUDAKOVIĆ NAREĐUJE STRELJANJE ZAROBLJENIKA

Izvor: Kurir, 09.Nov.2011, 15:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

POGLEDAJTE KAKO DUDAKOVIĆ NAREĐUJE STRELJANJE ZAROBLJENIKA

SARAJEVO- Bivši komandant Petog korpusa Armije BiH Atif Dudaković, prtovi kojeg se godina vodi istraga za ratne zločine ponovo je dospeo u centar pažnje, posebno posle objavljivanja video snimka u kome naređuje likvidaciju zarobljenika prilikom osvajanja mesta Izočić kod Bihaća, objavio je internet portal “ Dnevnik.ba”.

SARAJEVO-  Bivši komandant Petog korpusa Armije BiH Atif Dudaković, protiv kojeg se godinama vodi istraga za ratne zločine ponovo je dospeo u centar >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << pažnje, posebno posle objavljivanja video snimka u kome naređuje likvidaciju zarobljenika prilikom osvajanja mesta Izočić kod Bihaća.

Dudakovićevo ime u javnosti pojavilo se u utorak kada je Agencija za istragu i zaštitu BiH ( SIPA) pretresla bivšu kasarnu “ Orljani” u Bihaću, gde se nalazi kompletna ratna arhiva zloglasnog Petog korpusa u sklopu istrage Dudakovićevih ratnih zločina nad Srpskim stanovništvom.

Portal “ Dnevnik.ba” prenosi da su televizije u regionu u više navrata objaviljivali snimke na kojima se Dudaković vidi kao akter i naredbodavac ratnih zločina nad ratnim zarobljenicima i civilima. Iako snimci likvidacija i naredbi postoje Dudaković se i dalje nalazi na slobodi.

BN TV iz Bjeljine emitovala je video snimak, koji je nastao 9. jula 1994 godine, na kojima se vide zarobljena dvojica pripadnika Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadna Bosna, koje je zarobio Peti korpus u akciji na Izačiću, koju je tada predvodio Dudaković. Dudaković, okružen vojnicima, pitao je tada gde su dva zarobljenika, a kad je dobio odgovor da su u kampanjoli, izdao je naredbu: "Streljati na licu mesta!", na snimcima se vidi razvlačenje streljanih zarobljenika i međusobna čestitanja i smeh nad izvršenim zločinom, navodi , objavio je  portal Dnevnik.ba.

Protiv Dudakovića su još 2006. krivičnu prijavu Tužilaštvu  BiH podneli tadašnji predsednik i premijer RS, Dragan Čavić i Milorad Dodik, nakon što su televizije u RS emitirale video snimke kako Dudaković naređuje paljenje kuća. Nezavisne novine podećaju da je tada bilo reč o amaterskom video snimku nastalom u okolini Gline i Dvora na Uni, 7. i 8. Kolovoza 1995. godine, na kojem se pripadnici vojnih formacija "Crne mambe" iz Hrvatske i odreda "Hamze" iz BiH najsurovije obračunavaju sa srpskim vojnicima i civilima koji tokom "Oluje" napuštaju Krajinu.

Dudaković je ranije naveo da mu nije poznato šta su radile njemu tada potčinjene jedinice, dok se na snimku vidi da je za sve zločine nad ratnim zarobljenicima  i civilima znao.

Pažnja! Video uznemirujućeg sadržaja!

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.