PIK Takovo zagadio Despotovicu

Izvor: B92, 12.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"PIK Takovo zagadio Despotovicu"

Pogled na Despotovicu (FoNet)

Gornji Milanovac -- Reka Despotovica zagađena iz fabrike za proizvodnju čipsa u Poljoprivredno-industrijskom kombinatu "Takovo".

To je jutros saopštila šefica Republičke inspekcije za zaštitu životne sredine Ivanka Bogojević. Ona je meštanima sela Mlakovac, Brusnica, Semedraž i Brđani, koji su najavili blokadu Ibarske magistrale ako ne dobiju imena zagađivača, rekla da je odmah zabranjen rad fabrici, da je podneta prijava za >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << privredni prestup i da se očekuje krivična prijava.

Posle te informacije meštani su odustali od blokade magistrale, ali navode da je ne isključuju ukoliko ne dobiju rezultate analize vode koja je uzeta iz reke pre deset dana.

Željko Marjanović iz Mlakovca je rekao da se već pet godina ta reka truje, a nikada nisu saopšteni rezultati. "I sada se republička inspekcija za vodoprivredu ne oglašava, a oni su uzeli vodu za analizu", kaže on.

Inspektorka Bogojević je najavila da se u Ministarstvu za zaštitu životne sredine formira organizaciona jedinica za akcidente, koja će širom Srbije imati ugovore sa zavodima za zdravstvenu zaštitu da se hitno rade analize uzorkovanih voda.

Despotovica koja protiče kroz Gornji Milanovac pripada slivu Zapadne Morave.

"Takovo": Imamo najsavremenije postrojenje

Kompanija "Takovo" saopštila je međutim da poseduje najsavremenije postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda nastalih na liniji za proizvodnju čipsa.

"Na pomenutoj opremi se odvajaju čvrsti delovi krompira koji se, kao industrijski otpad, odlaže na gradsku deponiju na planini Vujan i skroba koji se lageruje za dalju preradu", precizira se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da je kompanija tokom prošle nedelje bila suočena sa problemom otežanog snabdevanja gradskom vodom i nižim pritiskom u vodovodnoj mreži, što je prouzrokovalo otežan rad i kraće zastoje u radu sistema za prečišćavanje vode u proizvodnji čipsa.

Proizvodnja čipsa je obustavljena 4. jula 2007 god. i u svemu je ispoštovan nalog vodoprivrednog inspektora. Prilikom kontrole 12. jula 2007.godine vodoprivredni ispektori su to i konstatovali svojim zapisnikom.

Početak proizvodnje čipsa je predviđen za 13. jul u 11 časova, za kada je planirano obavezno prisustvo Republičke vodoprivredne inspekcije i Zavoda za zaštitu zdravlja Čačak, radi uzorkovanja otpadne vode.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.