Izvor: B92, 26.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ozračeni radnici Krušika?

Valjevo -- Sumnja da su četiri radnika vojne fabrike Krušik iz Valjeva ozračena na radnom mestu, lekari kažu da se moraju sačekati nove analize.

Ta četvorica pregledana su u Centru radiološke zaštite u Institutu za medicinu rada, potvrdio je za B92 načelnik Centra Radovan Kovačević. Rezultati treba da pokažu da li su radnici kontaminirani zbog kontakta s nepropisno obeleženom radioaktivnom municijom, smeštenom u jednom od magacina Krušika.

Kovačević >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kaže da se prvi rezultati očekuju danas, ali i da informacija o stanju radnika neće biti saopštena sve dok rezultati ne budu potpuni.

"Sada očekujemo rezultate koji će stići za tri nedelje do mesec dana. Primenili smo biodizimetrijske testove da ne bi ostala neka posledica koja bi kasnije, posle nekog vremena, nekoliko godina, mogla biti dovedena u vezu s tim", kaže Kovačević.

Radioaktivnost je otkrivena na jednom neodgovarajućem sanduku, u kom su bile smeštene vođene rakete sovjetske proizvodnje, s radioaktivnim materijalom, tvrde dobro obavešteni izvori lokalnog radija. Radioaktivnost je otkrivena krajem septembra, tokom merenja koje su obavili stručnjaci Vojnotehničkog instituta iz Beograda.

Kovačević: Moramo sačekati petak

Načelnik Centra radiološke zaštite u Institutu za medicinu rada, Radovan Kovačević za B92 kaže da prvi rezultati ne ukazuju šta se tačno desilo: "Promene su nađene, ali su one istovetne onima koji su radnici doneli u nalazima kada su bili ispitivani u Valjevu. Verifikovana je samo virusna infekcija, i nismo mogli da budemo kategorični u analizi i interpretaciji rezultata da li je moguće da je nešto izazvano i radioaktivnošću".

Kovačević kaže da virus ni u kom slučaju ne može da se podvede pod posledice zračenja: "Očekujemo da sutra stigne uzorak urina ljudi, rezultati će stići u petak, jer upravo je to jedan od najvažnijih elemenata da bi se izvela finalizacija, čak i pre nego što stignu rezultati genetičkih analiza. Cilj nam je da utvrdimo da li je bilo kontaminacije na radnom mestu nekim od tih elemenata, ako su te rakete imale i radioaktivne primese".

Stanković: Sve čuvano kako treba

Ministar odbrane Zoran Stanković je potvrdio da se u Krušiku nalazi sedam raketa sa uranijumskim glavama, kao ojačanjem, ali navodi da su te rakete bile posebno obezbeđene i adekvatno čuvane.

Stanković kaže da su u dodir sa tim raketama dolazile samo dve osobe. "Tačno je da se u Krušiku nalazi sedam raketa čija je glava pojačana šipkom od uranijuma i četrnaest raketa čije su glave pojačane čeličnim šipkama".

"Te su rakete bile smeštene u posebnom bunkeru, posebno obezbeđene, niko nije imao pravo da ulazi u te prostorije. Naša je informacija da su u bunker ulazile samo dve osobe, inženjer iz Vojnotehničkog instituta i jedna osoba iz Krušika. Time mi sad raspolažemo. Čekamo da vidimo šta će reći nadležne zdravstvene institucije. Bunker je bio betonski i rakete su bile adekvatno skladištene i nije bilo onako kako se iznosi u javnosti", kaže Stanković.

Prema navodima lokalnih medija, radioaktivna municija u Krušik stiže od 1989. godine, od kada valjevski oružari kontrolišu rakete ruske proizvodnje. Svi sanduci sa radioaktivnim glavama trebalo bi da budu vidno obeleženi i njima je rukovano na strogo propisan način. Jesenas je u Valjevo stiglo sedam takvih glava raketa, koje su imale radioaktivno punjenje, ali su, kako tvrde izvori Radio Patka, one bile upakovane u neadekvatne sanduke.

"Bez radioaktivnih raketa"

Vojni analitičar Aleksandar Radić kaže da treba sačekati saopštenja medicinskih stručnjaka, ali da vojska Srbije u svom arsenalu nema rakete koje sadrže radioaktivne elemente. Ruske rakete sadrže eksplozivnu materiju koja nije zdrava, ali nije radioaktivna, kaže Radić.

"Na raketama postoje minimalne količine radioaktivnog zračenja, ima i drugih zračenja, ali sve to nije tolikog intenziteta da može imati posledice po zdravlje ljudi koji se nalaze oko takvih sredstava", kaže Radić.

Tehnički detalji

Kako se nezvanično saznaje, reč je o raketama vazduh-vazuh, ruske proizvodnje sa oznakom R60 MK, što je slovna oznaka za rakete ovog tipa, koje označavaju da se radi o oružju za izvoz.

Bojeva glava, prema javno dostupnim podacima, težine između 3,5 i šest kilograma, sadrži kilogram i 600 grama osiromašenog uranijuma u šipkama, koji povećava probojnu moć projektila.

Te rakete su se nalazile u operativnoj upotrebni u Jugoslovenskoj narodnoj armiji, a nosili su ih migovi 21 i 29. Međutim, sada nije moguće proveriti da li se one i danas nalaze u redovnoj upotrebi avijacije Vojske Srbije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.