Otrovne breskve iz Srbije?

Izvor: B92, 19.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otrovne breskve iz Srbije?

Beograd, Zagreb, Sarajevo -- Agencija BiH za bezbednost hrane upozorena na visok nivo pesticida u breskvama uvezenim iz Srbije.

Kako piše Večernji list, prisustvo insekticida u breskvama otkriveno je analizom uzorka pri graničnoj kontroli. Određena količina bresaka dospela je na tržište u Sloveniji i BiH, a u tim zemljama sada je u toku ubrzano laboratorijsko ispitivanje štetnosti po ljudsko zdravlje, piše list. Ministar poljoprivrede Srbije Slobodan Milosavljević kaže >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da će se do kraja znati da li je u breskvama bilo povećanog nivoa pesticida.

Preparat dimetoat, koga u breskvama ima u količinama od 0,26 miligrama po kilogramu, jeste insekticid koji se koristi za zaštitu jabuka, bresaka, nektarina, grožđa, krušaka, a nepravilno korišćen i u većim količinama od dozvoljenih može štetiti centralnom nervnom sistemu, a posebno može biti rizičan po trudnice i dojilje.

Nemačka Agencija za bezbednost hrane saopštila je da su u smrznutoj svinjetini iz Španije, koja je uvezena i u BiH, otkrivene neodgovarajuće organoleptičke supstance i preporučila uništavanje cele pošiljke.

Ministar Milosavljević je, na konferenciji za novinare, rekao da je upoznat sa tim slučajem, da je oformljen stručni tim na čelu sa direktorom Uprave za zaštitu bilja Stevanom Maširovićem, koji bi do kraja ove nedelje trebalo da predstavi svoje rezultate.

"Imali smo sušnu godinu i možda je neko malo više prskao svoj voćnjak", rekao je Milosavljević.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.