Otrovala po naredbi

Izvor: Glas javnosti, 06.Jul.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otrovala po naredbi

BEOGRAD - Suđenje LJilji Buhi (40) po optužnici koja je tereti za pokušaj ubistva supruga LJubiše Buhe Čumeta (44) u proleće 2002. godine odloženo je u Okružnom sudu za jesen. Kako je Glas nezvanično saznao, proces je već neko vreme „na mrtvoj tački“, jer njegovi neophodni akteri izostaju. Na poslednjem pretresu to su bili sudije-porotnici i član veća.

Tog 18. juna LJilja Buha bila je skoro neprepoznatljiva - iako joj je kosa ponovo plava i duga. Ova žena, čiji bi život >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << mogao da posluži za filmski scenario ili kakvu latino-sapunicu, u Palatu pravde je došla krajnje jednostavno odevena, u plave farmerke i belu majicu bez rukava, a na nogama je imala papuče s visokim potpeticama. Ni za trenutak nije odavala osobu koja je bila usred vrtloga koji je uzdrmao Srbiju i koja je 30. novembra 2005. godine o svojim saznanjima govorila tokom svedočenja u procesu optuženima za ubistvo premijera Srbije pred Specijalnim sudom.

Ona je tada rekla da su je Dušan Spasojević i Mile Luković Kum, pokojne vođe zemunskog klana, oteli i držali nekoliko meseci zatočenu i prisilili je da u maju 2002. otruje svog muža. Kazala je da je pristala da suprugu sipa otrov u sok jer su joj zapretili da će joj silovati ćerku i ubiti mlađe dete.

- Presreli su me 7. maja i rekli da ih moj muž cinkari i namešta i da je na vezi sa Miletom Novakovićem (tada inspektor u UBPOK). Spasojević mi je dao bočicu sa otrovom i rekao: „Ovo ćeš da mu sipaš u sok. Imaš kratak rok“. Između dva zla, izabrala sam manje - rekla je Buha, dodajući da je isto veče suprugu sipala otrov u sok, posle čega je on počeo da se guši i pitao je šta mu je uradila.

BAGZI: DOKTOROVA IDEJA

Pošto je LJilja Buha nestala, a mediji počeli da spekulišu kako se navodno skriva zbog straha, LJubiša Buha Čume je to demantovao i rekao da mu je Spasojević kidnapovao suprugu.

Svedok saradnik Dejan Milenković Bagzi rekao je, takođe, u procesu za ubistvo premijera Srbije, da je Spasojević nagovarao LJilju Buhu da svom suprugu stavi otrov u piće. Milenković je tada rekao i da misli da je Spasojević tu ideju dobio od doktora iz Urgentnog centra Viktora Risovića, jer se unutar zemunskog klana pričalo da je Risović doneo otrov kojim je LJilja Buha trebalo da otruje supruga. Čume je u međuvremenu, prema pisanju pojedinih medija, dobio dete s drugom ženom, a boravi na nepoznatoj adresi.

- Otišli smo na VMA, a tamo su ubrzo stigli Šiptar i Kum sa nekim ljudima i zabranili mi da kontaktiram sa bilo kim. Sledećeg dana su mi naredili da odem po svoje stvari i dođem kod Centra „Sava“. Tada su me oteli i držali zatočenu sve do ubistva premijera Đinđića, kada sam uspela da pobegnem - izjavila je Čumetova supruga i dodala da su je čuvali svedok saradnik Miladin Suvajdžić Đura Mutavi, braća Aleksandar i Miloš Simović, Vladimir Milisavljević Budala i Ninoslav Konstantinović. Navela je i da joj je Spasojević rekao da će je držati po stanovima dok mu ne prepiše firmu „Difens roud“ i ne ubije Čumeta. U tim stanovima je, kako je rekla, najviše maltretirao Đura Mutavi, koji joj je govorio da bi je „najradije izudarao i zalepio za zid da ne mora da ide u policiju i tužilaštvo“.

Ona je izjavila da je po nalogu Spasojevića i Kuma pisala pisma u kojima je Čumeta optužila za ubistvo Momira Gavrilovića. Buha je rekla da je za ubistvo premijera Đinđića čula na televiziji i da su tada „zemunci“ komentarisali da oni to nisu uradili. Kazala je i da su „zemunci“ tada postali „mnogo nervozni“, a da je ona iskoristila priliku kada nisu zaključali vrata i pobegla.

- Nisam smela da se predam jer nisam verovala policiji. Skrivala sam se po raznim podrumima i prolazila pored policije, ali me niko nije prepoznao. Kada sam na jednom kiosku videla da su Šiptar i Kum ubijeni, otišla sam u Surčin kod majke i prijavila se policiji - izjavila je Buha, dodajući da je zbog svega što je prošla dva puta pokušala samoubistvo.

Na pitanje sudije u kakvim je odnosima bila sa suprugom u to vreme, Buha je odgovorila u „relativno dobrim“.

- Kao u svakom braku, bilo je i trzavica. Znala sam da pored mene ima i avanture. U početku me je to ljutilo, a kasnije nije. Ako on smatra da je neki Don Žuan... - rekla je tada revoltirano Buha i prekinula rečenicu na pola.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.