Otporaši traže smenu sudije

Izvor: B92, 23.Nov.2011, 14:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otporaši traže smenu sudije

Beograd -- Otporaši iz Požarevca Momčilo Veljković i Nebojša Sokolović podneli su inicijativu za smenu sudije Gordane Vidojković zbog oslobađanja krivice Marka Miloševića.

Inicijativa je stigla i na adresu ministarke Snežane Malović.

Ona se zainteresovala slučaj i u četvrtak sastati sa oštećenim otporašima. Oni traže smenu sudije iz Požarevca zato što je dozvolila da zastari postupak protiv Marka Miloševića.

"Iza nje stoji država. Ovde je država >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zatajila u svim svojim segmentima društva, od sudije, tužilaštva u Požarevcu, višeg tužilaštva jer opšte je poznato da su svi prali ruke i zatvarali oči za taj predmet" , kaže Veljković.

U inicijativi za pokretanje postupka za razrešenje sudije, Veljković i Sokolović navode da se tokom celog postupka tretiraju kao i okrivljeni i oštećeni što je pravni nonsens.

Tvrdi se da je sudija Vidojković od početka vršila opstrukciju nezakazivanjem suđenja i da je tako dovela do protoka vremena. Ministarka Malović potvrdila je za B92 da je inicijativa stigla i na njenu adresu, da će je odmah uputiti Visokom savetu sudstva ali i pridružiti joj se.

"Nedopustivo je da procesi zastarevaju i da sudija dozvoli da bilo koji postupak zastari, naročito nakon sprovedene reforme pravosuđa čiji je glavni cilj efikasno i nezavisno pravosuđe. Postupanje u ovakvim slučajevima koji su povezani sa teškim nasleđem 90-ih godina i prema kojima građani Srbije sagledavaju uspešnost reforme moraju biti efikasno okončani kako bi se poslala jasna poruka da pravosuđe radi samo po zakonu" , istakla je ministarka pravde Snežana Malović.

Ministarka zaključuje da za neažurne sudije nema mesta u srpskom pravosuđu.

Sudija Gordana Vidojković je u četvrtak Marka Miloševića, sina nekadašnjeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića, oslobodila optužbi za nasilničko ponašanje i nanošenje teških telesnih povreda požarevačkim otporašima Nebojši Sokoloviću i Momčilu Veljkoviću 2. maja 2000. godine.

Nakon 10 godina sudskog procesa nastupila je apsolutna zastarelost da se po toj optužnici krivčno gone Marko Milošević i još pet osoba.

Veljković i Sokolović su najavili da će se žaliti sudu u Strazburu, a u međuvremenu je objavljeno da je Evropski sud za ljudska prava naložio Srbiji da sporazumno obešteti "otporaša" Nebojšu Sokolovića zbog povrede prava na pravično suđenje i u razumnom roku.

B92 prenosi inicijativu za pokretanje posptuka za razrešenje sudije Gordane Vidojković, koju su danas podneli Momčilo Veljković

i Nebojša Sokolović:

Zbog kršenja Zakona i Ustava republike Srbije i Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda od strane sudije Osnovnog suda u Požarevcu Gordane Vidojković za postupanje-suđenje u predmetu K. br. 474/o1, učešće u tuči, nanošenja lakih i teških telesnih povreda, koja je oštećene u ovom predmetu Nebojše Sokolovića, sada pok. Radojka Lukovića i Momčila Veljkovića onemogućila da ostvare pravdu i satisfakciju. Imenovana je konkretno: nečinjenjem-opstrukcijom i grubim kršenjem Ustava, KZRS, ZKP i Evropske konvencije dozvolila da nastupi posledica apsolutne zastarelosti krivčnog gonjenja Marka Miloševića i njegovih telohranitelja Zorana Ivanovića, Milana i Saše Lazića, Bojana Tadića i Milana Bajića. Ovu našu Inicijativu bliže obrazlažemo: U konkretnom slučaju radi se o više propusta od strane državnih organa, i to-u radu tužilaštva i radu KV veća (Opštinskog suda u Požarevcu)

-Po odustajanju od krivičnog gonjenja od strane RJT mi kao oštećeni a ujedno i navedeni okrivljeni upućeni smo da preuzmemo Kr. gonjenje u svojstvu privatnih tužilaca, pa smo mi u tom svojstvu i blagovremeno podneli optužni predlog Opštinskom sudu u Požarevcu.(20.11. 2001.) Predmetom je dat u rad sudiji Gordani Vidojković.

Međutim, protiv nas, takođe okrivljeni ali kao oštećeni podneli su optužni predlog za učešće u tuči gde su naveli da smo mi njih tukli. KV veće umesto da odbaci njihov Optužni predlog kao nedozvoljen, to ne čini i sud postupa po njihovom predlogu.

-Tokom celog postupka mi se tretiramo kao i okrivljeni i kao oštećeni, što je pravni nonsens, što takođe predstavlja kršenje Zakona, Ustava i dr.

-Tužilaštvo takođe krši Ustav i Zakon i dr... time što po zakonu je moralo da preuzme krivično gonjenje zbog težine krivičnog dela, jer se radi o teškim telesnim povredama opasnim po život. Takvim postupanjem stavljeni smo u neravnopravni položaj.

-Što se tiče same sudije Gordane Vidojković ista je od samog početka vršila opstrukciju propuštanjem postupanja. Prvo ročište zakazala je tek posle 16 meseci od podnošenja Optužnog predmeta (mart 2003. godine-uvid u zapisnik sa ročišta). Svaki naredni pretres zakazivala je u razmaku od 4 do 6 meseci od jednog do narednog. Takvim svojim postupanjem dovela je do protoka vremena, pa je prvu presudu donela tek 10. juna 2008. godine, kojom presudom je oslobodila M. Miloševića i ostale sa obrazloženjem da nema dokaza da su oni naneli teške telesne povrede Lukoviću i Sokoloviću, iako su povrede dokazane. Iste je presudom oslobodila i za krivično delo učešće u tuči nanošenja lakih telesnih povreda Momčilu Veljkoviću zbog apsolutne zastarelosti gonjenja pomenutih kr. dela.

Okružni sud u Požarevcu posle više od šest meseci ukida tu presudu i u februaru mesecu 2009. god. vraća je na ponovni postupak sa nalogom iznetim u drugostepenoj odluci. Iako je bila očigledna opasnost od nastupanja posledica apsolutne zastarelosti kr. gonjenja sudija Gordana Vidojković nastavlja sa opstrukcijom. Ona od februara 2009. god. pa do 02.maja 2010. god. kada je nastupila apsolutna zastarelost kr. gonjenja nije zakazala nijedno ročište. Rešenjem od 14. jula 2010.god. okrivljeni su sada oslobođeni krivične odgovornosti iz razloga apsolutne zastarelosti.

Apelacioni sud u Beogradu ukida u žalbenom postupku prvostepenu presudu te nalaže da se postupak obnovi iz početka. Okr. Marku Miloševiću I dr... stavlja se izvršenje kr. dela nanošenje teških telesnih povreda iz stava 2. koji predviđa rok kr. gonjenja od 20 godina. Da bi se utvrdile t. povrede iz stava 2, a shodno nalogu Apelacionog suda naloženo je veštačenje i to neposredno oštećenog N. Sokolovića. Veštaci nisu postupili po nalogu suda, već su oštećenog veštačili na osnovu dokumentacije koju su imali. Na osnovu nepotpune dokumentacije doneli su zaključak da N. Sokolović nije imao t. povrede opasne po život iz st. 2., koju predviđa zastarelost kr. gonjenja za 20 godina. Sudija Vidojković svoju presudu bazirala je na izveštaju veštaka, pa je ponovo donela oslobađajuću presudu okrivljenima iz razloga apsolutne zastarelosti gonjenja.

Predlažemo da se združe svi spisi I da izvršite uvid u predmet iz kojih se može videti šta je sve i koje kršenje zakona vršila sudija Gordana Vidojković.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Otporaši traže smenu sudije

Izvor: Mondo, 23.Nov.2011

Otporaši iz Požarevca Momčilo Veljković i Nebojša Sokolović podneli su inicijativu za smenu sudije Gordane Vidojković zbog oslobađanja krivice Marka Miloševića.

Nastavak na Mondo...

Snežana Malović: Lajkovaću grupu za razrešenje sudije koja je oslobodila Marka Miloševića

Izvor: Njuz.net, 24.Nov.2011, 13:01

. Snežana Malović će dati sve od sebe da grupa dođe do 10.000 članova.. BEOGRAD, 24. novembar 2011, (Njuz) - Ministarka pravde Snežana Malović izjavila je jutros da će do kraja dana lajkovati grupu na Fejsbuku „Ako ova grupa dođe do 10.000 članova Ministarstvo pravde će razrešiti sudiju...

Nastavak na Njuz.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.