Izvor: Blic, 12.Dec.2000, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otmičarima Todorovića 45 godina

Otmičarima Todorovića 45 godina

UŽICE - Otmičari Stevana Todorovića, bosanskog Srbina optuženog za ratne zločine u Hagu, juče su u Okružnom sudu u Užicu proglašeni krivim za krivično delo otmice, kao i krivična dela neovlašćenog posedovanja oružja i falsifikovanja ličnih isprava, a osuđeni su na ukupnu kaznu zatvora od 45 godina i dva meseca.

Organizator otmice Ignjatije Popović (47) iz Bosanskog Šamca, kome je suđeno u odsustvu, osuđen je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << na sedam godina, Đorđe Maksimović (37) iz Novog Sada na šest godina, Đuro Dravović (46) iz Novog Sada na četiri godine i šest meseci. Za više krivičnih dela osuđeni su Živko Odabašić (35) iz Inđije na jedinstvenu kaznu od osam godina i šest meseci, Branko Živković (40) iz Šapca na jedinstvenu kaznu od pet godina i tri meseca, Milan Popović (42) iz Šapca na jedinstvenu kaznu od sedam godina. Radoje Heraković (51) iz Sremskih Karlovaca osuđen je na četiri godine i jedanaest meseci, dok je Dragan Živković (44) iz Vladimirovaca osuđen na godinu i šest meseci zbog neovlašćenog posedovanja oružja. Zbog istog krivičnog dela, Nebojša Suvajdžić (46) iz Šapca osuđen je na šest meseci zatvora.

Kako je tokom istrage utvrđeno, osuđeni su planirali, pomagali i izvršili otmicu Todorovića u noći između 26. i 27. septembra 1998. u zlatiborskom selu Rudine i za nagradu od 50.000 maraka predali ga američkim vojnicima iz sastava Sfora u RS.

Zastupnici optužnice, zamenik republičkog javnog tužioca Milan Petrović i okružni javni tužilac Branimir Petronijević na kraju glavnog pretresa zatražili su da otmičari odgovaraju za krivično delo terorizma. Odbrana optuženih je, međutim, jednoglasno isticala da su njihovi klijenti 'samo odradili posao koji je trebalo da uradi SRJ kao potpisnik Dejtonskog sporazuma' i tražili da odgovaraju jedino za protivpravno lišavanje slobode.

Obrazlažući presudu, predsedavajući Veća sudija Milivoje Jovičić rekao je da 'iako se ispunjavaju neki od uslova za krivično delo terorizma, postoje subjektivni razlozi zbog kojih je sudsko veće odlučilo da se okrivljenima sudi za krivično delo otmice'.

Osuđeni su uzvicima negodovanja reagovali tokom izricanja presude. Osuđeni Branko Živković je na najvulgarniji način izvređao sudiju Jovičića, poručujući mu da će i on 'uskoro u Hag'. Živković je nakon reči 'izvedite me napolje, neću da slušam Miloševićeve bandite' i 'j... vam sud kad nemate sliku Vojislava Koštunice', odveden iz sudnice.

Branilac Maksimovića advokat Predrag Nikitović iz Čačka rekao je da je 'presuda sramna'. Obraćajući se direktno sudiji Jovičiću, on je rekao: 'Vi još uvek živite u vremenu iza nas. Nadam se da se nikada više u ovoj zemlji neće doneti slična presuda.'

Dragoviću, Herakoviću, Draganu Živkoviću i Suvajdžiću ukinut je pritvor. Branioci osuđenih su najavili žalbu Vrhovnom sudu. Z. Tmušić

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.