Izvor: B92, 19.Apr.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkrivena pećina s leševima

Klina -- U regionu Kline, na oko 50 kilometara od Prištine, otkrivena je pećina s posmrtnim ostacima za sada nepoznatih osoba.

Sumnja se da su u pećinu tajno donošeni ostaci nealbanaca ubijenih na Kosovu tokom 1998, saopštio je UNMIK. Iskopavanja u pećini i okolini obavljaju stručnjaci Kancelarije UNMIK-a za nestale i forenzičari. Jamu kod sela Volujak obišla je i delegacija Srbije.

Novinari su na licu mesta zatekli forenzičare UNMIK-a kako na dnu jame otkopavaju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << posmrtne ostatke, zatrpane zemljom i šutom. Među novinarima je bio i Živojin Rakočević, novinar "Glasa juga". On izveštava du su pećinu, gde se prema još nezvaničnim podacima nalazi najmanje 12 posmrtnih ostataka, posetili forenzičar Slaviša Dobričanin i Gvozden Gagić, predsednik komisije državne zajednice za kidnapovana i nestala lica. Novinarima se na ulazu u jamu obratio predstavnik UNMIK-a, forenzičar Hoze Baraibar, koji je rekao da se pretpostavlja da se na ovom mestu nalaze posmrtni ostaci nealbanaca imajući u vidu događaje na Kosovu 1998. "Forenzički tim radi na ovom mestu već 10 dana, ali je veći deo vremena utrošen da se ekipi omogući pristup zbog izuzetno teškog terena", rekao je Baraibar.

Kfor obezbeđuje mesto i on je sa posmrtnih ostataka uklonio kamenje i olupine dva automobila. Predstavnik Koordinacionog centra patolog Slaviša Dobričanin kaže da će se posmrtni ostaci prebacivati u Orahovac, gde će zajedno sa UNMIK-om raditi na identifikaciji. "Verovatno se radi o sistematskom prikupljanju i lokaciji za sakrivanje leševa. Ova jama me podseća na Hrvatsku i mi za sada ne znamo šta se nalazi u njenoj dubini", rekao je Dobričanin.

Nema jasnih dokaza

Predsednik komisije Saveta ministara za nestala lica, Gvozden Gagić, koji je bio na licu mesta, kaže za B92 da se pretpostavlja da je reč o posmrtnim ostacima Srba, ali da to još nije pouzdano utvrđeno. On kaže da jama nije bila poznata MUP-u Srbije i službama koje sarađuju sa UNMIK-om, kao i to da je moguće da je grobnica nastala 1998.

"Navedena lokacija nije bila poznata našim organima gonjenja, niti stručnim službama koje sarađuju sa UNMIK-om, a moguće je da je nastala još u ranom konfliktnom periodu '98, a moguće je da je nastala i kasnije. Za sada nema pouzdanih pokazatelja da se radi o pripadnicima srpske nacionalnosti, ali postoji velika verovatnoća, s obzirom na okolnosti da je to pronađeno u blizini naseljenog mesta i s obzirom da do sada niko nije prijavio prisustvo tih posmrtnih ostataka na toj lokaciji", kaže Gagić.

Gagić kaže da je teren veoma nepristupačan, što u mnogome otežava rad: "Određeni papiri su pronađeni, ali su u takvom stanju da još uvek nisu spremni da se eventualno prepoznaju o kakvim papirima se radi. Radi se o izuzetno mokroj lokaciji, u pitanju je jedan potok, jedna vododerina, tako da ti podaci koji bi eventualno mogli na tim papirima da budu nađeni, što su pronađeni na lokaciji, mogu da indikativno ukažu na to da se radi o nealbanskim žrtvama, ali to još uvek nije zvanično potvrđeno."

U narednih desetak dana trebalo bi da bude istražena cela lokacija. Delovi tela biće preneti u Orahovac, kada će se naša stručna ekipa uključiti u obdukciju i uzimanje uzoraka DNK. Tek nakon te analize moći će da se govori o identitetu žrtava kaže Gagić.

S druge strane, predsednik Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Nebojša Čović kaže da je našim vlastima bila poznata ta lokacija, ali da stručnjacima do danas nije bio dozvoljen pristup.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.