Izvor: Politika, 10.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkaz policajcima zbog narušavanja ugleda službe

Dva mlada policajca iz Bele Crkve tvrde da nisu pred kamerama ušmrkivala kokain, već šećer u prahu. – Istraga bez dokaza da je u pitanju bila droga Pančevo – Dva mlada saobraćajna policajca, Marko Pavlović i Bojan Gavrilović, nastanjena u Beloj Crkvi, a doskoro zaposlena u ispostavi Policijske uprave Pančevo, u Vršcu, ovih su dana konačno dobila otkaz. Dvadesetčetvorogodišnjaci će ono što ih je snašlo tokom poslednjih godinu dana pamtiti i po bruki koja se "izlila" >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << na njih i njihove porodice. Slaba uteha je okolnost da je Okružno javno tužilaštvo u Pančevu, posle detaljno sprovedene istrage, odlučilo da slučaj stavi ad akta.

Priča o dva mlada policajca, pomalo već zaboravljena, opet je stavljena u žižu javnosti pre nekoliko dana, kada je jedna televizijska stanica emitovala vest da su policajci, koji su snimljeni kako ušmrkavaju kokain, opet na svojim radnim mestima. Postavljeno je pitanje neažurnosti policijskih čelnika, a "zataškavanje" slučaja u vezi je i sa činjenicom "da je majka jednog od policajaca osumnjičenih da uživaju drogu javni tužilac u Beloj Crkvi". Ispostaviće se da, ova pomalo rašomonska, priča nimalo nije jednostavna, kako je u leto prošle godine predstavljena u jednom tabloidu.

Februara 2006. u vršačku policiju, prema onome što piše u spisima Okružnog tužilaštva, dolazi Stevan Cvetković, vlasnik i direktor belocrkvanske televizije TNT. Zaprepašćenim starešinama saobraćanih policajaca, Marka Pavlovića i Bojana Gavrilovića, na laptopu prikazuje snimak "ušmrkivanja kokaina" Pavlovića, dok Gavrilović na snimku stoji iza njega. Koji mesec kasnije novine vrve od fotografija presnimljenih iz ovog kratkog filma, koji biva prikazan i na nekoliko televizijskih stanica. Policija i tužilac pokreću odvojene istrage.

– Ustanovljeno je da je snimke "ušmrkivanja kokaina", juna 2005. snimio Željko Milovanov iz Bele Crkve, u svom stanu. Mladi policajci i "snimatelj" su tvrdili da su pred kamerama glumili ušmrkivanje droge "kao u mafijaškim filmovima". Da bi igra snimljena video kamerom bila uverljiva, koristili su – jedan je rekao šećer, a drugi vanilin šećer. U trenutku kada smo za događaj, iz novina, saznali prošlo je bilo godinu dana i nikakvo veštačenje nije dolazilo u obzir, a nije bilo potvrda da je bela masa koju Pavlović ušmrkuje droga. Negativne rezultate dao je i pregled na drogu dvojice policajaca, u Zavodu za zdravstvenu zaštitu MUP-a Srbije – kaže Milan Niškanović, pančevački okružni javni tužilac.

Niškanović kaže da je nečasno pominjanje majke Marka Pavlovića, Nadžije Pavlović, koja je zamenik opštinskog javnog tužioca u Beloj Crkvi, "jer nije upletena u slučaj ni na koji način". Jednostavno, nema dokaza da su policajci ušmrkivali bilo kakvu drogu.

Policijska istraga išla je svojim tokom. Tanja Dakić, portparol Policijske uprave u Pančevu, kaže da je dvojici policajaca, posle napisa u štampi, septembra 2006. izrečena mera udaljavanja sa posla, a utvrđivanje istine preuzela je disciplinska komisija. Kako Zakon o policiji predviđa da suspenzija ne može trajati duže od šest meseci, 21. marta ove godine Pavloviću i Gavriloviću izdato je rešenje o prestanku radnog odnosa, jer su narušili ugled službe. Samo četiri dana kasnije, međutim, oni su po sili zakona vraćeni na posao (jer disciplinska komisija MUP-a, Veće u Novom Sadu, nije odgovorila na žalbu kažnjenih, a isteklo je šest meseci od izricanja suspenzije). Tek krajem aprila ove godine stiglo je iz Novog Sada rešenje kojom se potvrđuje ispravnost mišljenja disciplinske komisije PU Pančevo, pa su dvojica mladića morala da napuste policiju.

Svi koji su učestvovali u istrazi u ovom slučaju kažu da o svemu mogu imati privatno mišljenje. Za sada će ostati tajna da li su policajci pred kamerama ušmrkivali drogu ili su bili učesnici primitivne filmske produkcije kriminalističkog žanra. Jedino je sigurno – da su momci pokazali nezrelost, neodgovornost i nepoštovanje svoje profesije. I za to su platili.

M. Šašić

[objavljeno: 10.05.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.