Osvajač zaleđenih vodopada

Izvor: Blic, 02.Feb.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osvajač zaleđenih vodopada

KRALJEVO - Adrenalin koji jurne u krv kada se čamcem krene niz bukove i vodopade znaju mnogi zaljubljenici u avanturu. Oni koji su osetili uzbuđenje veranja uz vodopade veoma su retki. Svestrani sportista i zaljubljenik u prirodu Raško Simović iz Kraljeva jedan je od njih. On i nekolicina njegovih prijatelja iz Srbije, za razliku od ostatka populacije, svake zime gledaju u nebo i nadaju se da će temperatura da padne na minus 15. Tek tada na divljim planinskim rečicama i potocima priroda >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << napravi poligone za jedan od najneobičnijih sportova kojim se ovi momci bave - veranjem uz ledopade.

- Zaleđeni vodopad je, pre svega, izuzetan estetski doživljaj, a potom i izazov koji se stalno menja jer se jedan vodopad nikada ne ledi na isti način dva puta. Priroda uvek da neku novu formu, neki novi zadatak pred onog koji se uspinje - sa oduševljenjem priča Simović, koji je sa prijateljima Andrijom i Dušanom iz Požege i Bobanom iz Čačka u vreme poslednjih velikih mrazeva osvajao jedan od najlepših vodopada u Srbiji, Jelovarnik na Kopaoniku.

- On ima dve kaskade od 22 i 55 metara i minimum dva sata je potrebno da se završi uspon - kaže Simović dodajući da su ovi prostori prepuni sjajnih mesta za bavljenje ovim sportom.

Gornji i donji Piljski na Staroj planini, Vodoskakalo na Divčibarama, Sopotica kod Prijepolja, Gostilje na Zlatiboru, Jelovarnik na Kopaoniku omiljene su zimske destinacije verača uz ledene vodopade.

- Kod ovog sporta sve je posebno, pa i oprema. Dereze koje idu na noge imaju malo jače prednje klinove, sami klinovi koji se koriste za sidrišta su šuplji, da led može da izlazi iz duplje, a bez bajli, laički rečeno specijalnih kuka koje se drže na rukama, nema uspona - objašnjava Raško.

Za ove momke leto opet nudi nove izazove. Naoružani užadima tada kreću u planinske kanjone kroz koje se probijaju isti oni potoci i rečice na kojima se veru uz led, ali sada nizvodno.

- Kanjoning je kombinacija zabave, ekstremnog sporta, uživanja, hidromasaže, kupanja. Cilj je spustiti se niz što zahtevnije bukove i vodopade i uživati u tome - kaže Raško, koji je uz kolegu Miloša Radevića iz Kraljeva i vodič za one koji žele da se okušaju u letnjem uživanju u teško dostupnim planinskim brzacima, slapovima i vodopadima - kaže Simović.

Već pomenuti Piljski vodopadi, Tribuća nedaleko od puta Valjevo - Bajina Bašta, Škurda iznad Kotora, Nevidio kod Šavnika, kanjon Trebišnice kod Kolašina, Mrtvica - desna pritoka Morače, idealne su destinacije za one koji vole kanjoning. Da se prođu treba osam do deset sati. Fantastični doživljaj, kaže Raško, inače član Planinarsko–alpinističkog kluba Kraljevo, koji je sa prijateljima postavio i sajt canyoning.serbia.com, pamti se doživotno.

„Ekstremni" vaspitač

U svojoj sportskoj karijeri Raško je zabeležio i nekoliko skokova padobranom, rekreativno se bavi jahanjem, kajakaštvom, vozi maunti bajk, a profesija mu je vaspitač u vrtiću „Mali princ" u Kraljevu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.