Osumnjičeni za ubistvo Pukanića neće biti izručen Hrvatskoj

Izvor: Blic, Tanjug, 13.Okt.2009, 18:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osumnjičeni za ubistvo Pukanića neće biti izručen Hrvatskoj

Vrhovni sud Srbije odbio je molbu Ministarstva pravosuđa Hrvatske za izručenje Željka Milovanovića, koji se sumnjiči kao neposredni izvršilac ubistva vlasnika i novinara zagrebačkog lista "Nacional" Iva Pukanića, saopštio je danas taj sud.



VSS je ocenio da nisu ispunjeni uslovi za izručenje Milovanovića Hrvatskoj s obzirom da je državljanin Srbije protiv koga se pred Okružnim sudom u Beogradu vodi krivični postupak zbog krivičnog dela zločinačko udruživanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i krivičnog dela teško ubistvo, povodom kojih se zahteva se njegovo izručenje Zagrebu. Vrhovni sud je ovom odlukom, u postupku preispitivanja tog rešenja po službenoj dužnosti, potvrdio rešenje Specijalnog suda u Beogradu kojim je odbijena molba hrvatskog Ministarstva pravosuđa za izdavanje Milovanovića, navedeno je u saopštenju.

Milovanović pored srpskog državljanstva ima i hrvatsko i državjanstvo BIH a te države ga traže i zbog nekih drugih krivičnih dela. Protiv Milovanovića se pred Specijalnim sudom u Beogradu vodi istraga povodom sumnji da je umešan u ubistvo vlasnika i novinara "Nacionala". Milovanović je osumnjičen da je kao pripadnik grupe koju je organizovao Sreten Jocić zvani Joca Amsterdam, kao saučesnik izvršio ubistvo Pukanića i njegovog prijatelja Nike Franića, 23. oktobra prošle godine na parkingu redakcije "Nacionala". Prema podacima hrvatske policije on je sa odbeglim Bojanom Gudurićem iz Novog Sada ostavio moped sa eksplozivom pored Pukanioćevog automobila na parkingu redakcije "Nacionala", a zatim ga je aktivirao daljinskim upravljačem. Nakon toga, kamerom je snimljen kako odlazi sa mesta eksplozije sa kacigom na glavi.

Njegovo učešće u atentatu otkriveno je sedam dana nakon ubistva kada je hrvatska policija uhapsila braću Roberta i Luku Matanića, kao i Slobodana Đurovića. Za Milovanovićem je tada i hrvatska raspisala poternicu. Beogradska policija uhapsila je Milovanovića 31. maja u Beogradu. Policija je prilikom hapšenja Milovanovića kod njega pronašla pištolj, a pretresom stana pronađeno je i drugo oružje.

Milovanovića pored optužbi specijalnog tužilaštva, čeka robija od gotovo 15 godina zatvora, zbog više pljački koje je od 2000. izvršio u Beogradu i Novom Sadu.

Zbog sumnje da je učestvovao u Pukanićevom ubistvu u 1. juna je određen pritvor i pokrenuta istraga protiv Milenka Kuzmanovića, koji je posle 55 dana provedenih u hrvatskom pritvoru pušten na slobodu zbog nedostatka dokaza da je umešan u tu likvidaciju. Prema pisanju hrvatske štampe Kuzmanović se sumnjiči da je iz Srbije u Zagreb doneo eksploziv koji je korišćen za atentat na Pukanića i Franića, kao i da je trebalo da omogući bekstvo saučesnicima Robertu i Luki Mataniću posle ubistva.

Sreten Jocić zvani Joca Amesterdam, koji je od 27. aprila u pritvoru osumnjičen je za organizovanje Pukanićevog ubistva.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.