Osumnjičeni za ubistvo Opačića nađen mrtav u Češkoj

Izvor: Politika, 02.Jul.2015, 19:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osumnjičeni za ubistvo Opačića nađen mrtav u Češkoj

Specijalno tužilaštvo, nakon što je policija prikupila dokaze, pokrenulo postupak protiv Janoša Šnajdera Pendule iz Novog Sada koji je preminuo od posledica predoziranja. – Služio kaznu u zatvorima u kojima je bio i Nenad Opačić

Janoš Šnajder Pendula (35), iz Novog Sada, za koga srpska policija sumnja da je 28. februara ubio Nenada Opačića (54), vođu veterničkog klana i njegovu suprugu Jasminu (47), nađen je mrtav u Češkoj.

Ministar unutrašnjih poslova >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Nebojša Stefanović izjavio je da je lice za koga se sumnja da je ubio Nenada i Jasminu Opačić, preminulo od predoziranja u Češkoj. On je precizirao da je ubistvo bračnog para Opačić rasvetljeno u saradnji sa kriminalističkom policijom Češke i Španije, koaj je učestvovala u istrazi iz operativnih razloga.

„Postoje otisci koje smo identifikovali, kao i DNK analiza koja je na odeći ovog lica pronađena u Republici Srbiji”, rekao je Stefanović u Skupštini Srbije a prenosi Tanjug.

Milorad Veljović, direktor policije, potvrdio je da je reč o osumnjičenom za ubistvo Opačića, a kako „Politika” saznaje Specijalno tužilaštvo protiv njega je pokrenulo postupak. On je naveo da je srpska policija ranije podnela krivičnu prijavu protiv Šnajdera i da je slučaj 99 odsto rešila, ali nije želela da zbog istrage obaveštava javnost o tome.

Prema nezvaničnim informacijama, Janoš Šnajder je počinio više krivičnih dela, a nekoliko godina je proveo u zatvorima u Zabeli i u Sremskoj Mitrovici, gde je kaznu služio i Nenad Opačić.

Mesto ubistva Jasmine i Nenada Opačića (Foto Tanjug)

Naši izvori navode da je i Šnajder bio pripadnik klana koji se bavio trgovinom narkoticima. Nekoliko dana nakon ubistva Opačića, Šnajder je napustio Srbiju, a nezvanično saznajemo da je naša policija već duže vreme znala da se on krije u Češkoj. Istraga ovog slučaja rađena je u najvećoj tajnosti, a policija i tužilaštvo nisu juče želeli da otkriju ništa o motivima Šnajdera da ubije Opačića.

Nenad Opačić i njegova supruga Jasmina ubijeni su 28. februara, nekoliko minuta posle ponoći, na ulazu u zgradu u Ulici braće Dronjak 16 u Novom Sadu. U bračni par, koji je u toj zgradi navodno bio u poseti kumovima, ispaljeno je više hitaca. Lokalni mediji su javili, pozivajući se na očevice, da je ubica gurao bicikl i da je nosio fantomku.

Vođa veterničkog klana tada je bio na zatvorskom „godišnjem odmoru”, a kaznu je trebalo da izdržava do januara 2016. godine. Opačić je uhapšen u „Sablji”, u akciji sprovedenoj posle ubistva tadašnjeg premijera Srbije Zorana Đinđića, 2003. godine.

Zbog organizovanja kriminalne grupe koja se bavila trgovinom drogom, Specijalni sud ga je 2005. osudio na 15 godina zatvora, a godinu dana kasnije, odlukom Vrhovnog suda, kazna mu je smanjena na 14 godina. Potvrđeno je da je bio saradnik „zemunskog klana” u nekoliko slučajeva otmica i iznude. Suđeno mu je i za otmicu Mladena Marića. Tada je u sudnici novosadskog Okružnog suda napao zašiljenom četkicom za zube svedoka Miladina Suvajdžića, zvanog Đura Mutavi.

Nenad Opačić je u javnosti bio poznat i po poznanstvima s pojedinim političarima i biznismenima. Uoči petooktobarskih događaja 2000. godine bio je u obezbeđenju tadašnje opozicije, kada se pojavljivao i na bini tokom mitinga u Novom Sadu.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Istraga o nalogodavcima ubistva Opačića

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Jul.2015, 09:09

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da je u toku istraga o nalogodavcima ubistva Nenada Opačića...Upitan da prokomentariše to da je policija u Češkoj pronašla telo Janoša Šnajdera (35), za kog se sumnja da je učestvovao u ubistvu Nenada Opačića i njegove supruge Jasmine,...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.