Izvor: B92, 30.Okt.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osuđeni napadači na Rome

Niš -- Niški Okružni sud osudio tri napadača na dvoje Roma zbog izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje, razdora i netrpeljivosti.

Portparol tog suda Nebojša Spasojević izjavio je da je prvooptuženi Nikola Radonjić osuđen na jedinstvenu kaznu od godinu i po dana zatvora, a Stefan Ver i Marko Vidić na kazne zatvora od po godinu i tri meseca zatvora.

Njih trojica napali su u februaru 2005. Roberta Dinića i Enisu Cvetanović u niškoj Tvrđavi, pa je Radonjić >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << osuđen i zbog nanošenja lakih telesnih povreda na dva meseca zatvora, koji su mu uračunati u jedinstvenu kaznu.

Radonjić je, prema izjavama oštećenih, Diniću rekao da je batine dobio da bi znao šta su skinhedi, a tokom suđenja je poricao da pripada takvoj grupi.

Koordinator Lige za deceniju Roma u Srbiji Osman Balić i predsednik centra JUROM ocenio je da je visina kazne korektna za društvenu pojavu čiji su nosioci skinhedi. "Napadači su mladi ljudi i treba im dati šansu jer su i oni, na neki način, žrtve društvenih uslova i okruženja u kom živimo", rekao je Balić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.