Izvor: B92, 31.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osuđen za besplatnu pravnu pomoć

Leskovac -- Dragoslav Dimitrijević osuđen je zato što nije naplaćivao pravnu pomoć Leskovčanima.

Bivši šef opštinske službe za pružanje pravne pomoći građanima osuđen je na kaznu zatvora na tri meseca i uslovno na godinu dana. U presudi Opštinskog suda u Leskovcu, dostavljenoj danas Dimitrijeviću, navodi se da je on kriv zato što je u periodu od 1. januara do 31. decembra 2004. pružao usluge pravne pomoći građanima i da ih nije naplaćivao, suprotno skupštinskim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odlukama iz 2002. i 2004.

Pored uslovne kazne zatvorom, sud je doneo odluku da Dimitrijević isplati leskovačkoj samoupravi 32.000 dinara na ime izgubljene dobiti.

Dimitrijević je agenciji Beta kazao da je takva odluka smešna i da je on prvi službenik opštine u poslednjih 60 godina koji je osuđen za to ili slično krivično delo.

"Naša služba je godinama pružala besplatnu pravnu pomoć Leskovčanima koji nisu imali pare za skupe advokate. Prećutno su se ignorisale sve slične ranije skupštinske odluke, pa je naša kancelarija postala neka vrsta narodnog advokata”, navodi Dimitrijević.

"Opština je protiv mene pokrenula krivičnu prijavu kad sam se zamerio jednom od šefova", kaže on.

Naviku da besplatno brani siromašne građane Dimitrijević je preneo i u svoju advokatsku kancelariju, koju je otvorio 2005. godine.

"Sada sam slobodan i mogu bez ikakvih posledica da donesem odluku da ne naplatim svoje usluge ako procenim da je moj klijent bez prebijene pare", rekao je Dimitrijević, naglašavajući da se će se žaliti na presudu prvostepenog suda.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.