Izvor: B92, 04.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oštetio budžet za 52,6 miliona

Niš -- Poreska policija podnela je u Nišu krivičnu prijavu protiv odgovornog u firmama "Bomel" i "Bonard" A.R. iz Niša.

Oni se sumnjiče da su nelegalnim radnjama oštetili budžet Srbije za 52,6 miliona dinara. Opštinskom javnom tužilaštvu u Nišu podnete su i krivične prijave protiv direktora leskovačkog preduzeća "Fazon" I.D. iz Trlića kod Uba i tehnologa iz Pirota A.Z, zbog sumnje da su pomagali A.R. da utaji porez i da su falsifikovali službene isprave.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Prijavljeni A.R. je, u nameri da u potpunosti izbegne plaćanje poreza od 23. oktobra do 19. novembra 2006. godine, na osnovu 13 jedinstvenih carinskih isprava prikazao uvoz 878.902 kilograma, odnosno 36 cisterni ulja dobijenog od nafte za potrebe preduzeća "Bomel", pri čemu je carini dao lažnu izjavu o nameni uvezene robe.

U saopštenju Poreske uprave se precizira da A.R. nije uvezenu robu iskoristio kao reprodukcioni materijal za proizvodnju boja i lakova u zakupljenom prostoru kod preduzeća "Pomoravlje" iz Niša.

Drugoprijavljeni I.D. sumnjiči se da je A.R. nameravao da opravda nepostojeću proizvodnju boja i lakova. Kako se navodi, I.D. je napravio dokumente za firmu "Fazon" sa lažnom sadržinom.

Tehnolog iz Pirota, A.Z, koga je angažovao A.R, sumnjiči se da je overio više radnih naloga sa lažnim podacima.

Tim radnjama, osumnjičeni I.D. i A.Z, pomogli su A.R. da izbegne obračun i plaćanje akcize od 32,3 miliona dinara i deo poreza na dodatu vrednost (PDV) od 5,8 miliona dinara.

Kao osnivač i odgovorno lice preduzeća "Bonard" A.R. je, u nameri da u potpunosti izbegne plaćanje PDV od 1. oktobra do 2. novembra 2006. godine, koristio više fiktivnih faktura o nabavci robe od preduzeća "Sionete prom" iz Beograda, inače registrovanog na osnovu ukradene lične karte.

Navodi se da je A.R. u poslovnim knjigama svog preduzeća lažno prikazao nepostojeću nabavku dobara ukupne vrednosti 95,9 miliona dinara sa obračunatim PDV od 14,3 miliona dinara, koji je neosnovano iskoristio kao prethodni porez sa pravom na odbitak i tako izbegao uplatu tog poreza.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.