Izvor: Politika, 01.Avg.2013, 20:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oštetili američke banke za višemilionske iznose

Srpska policija je u roku do dve nedelje po dobijanju odštetnog zahteva od američke Siti banke otkrila i uhapsila osumnjičene

Uprava kriminalističke policije uhapsila je tri osobe, dok za dve intenzivno traga, zbog sumnje da su američke banke oštetili za višemilionske novčane iznose, potvrđeno je u MUP-u Srbije.

Dosadašnjom istragom utvrđeno je da su osumnjičeni samo u toku juna i jula ove godine oštetili 127 klijenata američke Siti banke za 20 miliona >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << dinara. Ovaj iznos kao ni broj oštećenih, kako saznajemo, nije konačan.

Akcija hapšenja izvedena je u Beogradu, Novom Sadu i Bačkoj Palanci, u saradnji sa Tužilaštvom za visokotehnološki kriminal. Privedeni su osumnjičeni za krivična dela falsifikovanja i zloupotrebe platnih kartica, falsifikovanja isprava i pranje novca.

Uhapšeni su Dušan Milosavljević iz Novog Sada, Dejan Zorić iz Bačke Palanke iRade Vujić iz Novog Sada. Jasmina L, devojka osumnjičenog Milosavljevića, saslušana je juče u prostorijama policije u svojstvu građanina.

Policija, kako saznajemo, intenzivno traga za još dve osobe: DejanomDesnicom(36)iz Temerina i Miroslavom Čulićem (45), rodom iz Splita sa prebivalištem u Novom Sadu.

Kako nezvanično saznajemo u MUP-u Srbije, sumnja se da je grupu organizovao osumnjičeni Desnica, koji je bio i glavna osoba za nabavku podataka sa platnih kartica stranih državljana, koji su bili klijenti američkih banaka. Policija je protiv Desnice do sada podnela više od 50 krivičnih prijava za prevare i falsifikovanje, za privredni kriminal. On je čak osam puta osuđivan za ova krivična dela, od čega šest puta uslovno.

Prema saznanjima „Politike”, srpska kriminalistička policija je u roku do dve nedelje po dobijanju odštetnog zahteva od američke Siti banke, otkrila i uhapsila osumnjičene.

– Američka banka nam je poslala odštetni zahtev i spisak svih 127 oštećenih klijenata, koji su prijavili da im je „skinut” novac sa računa u Srbiji. Uz to, oštećeni su priložili i svoje pasoše da bi dokazali da nisu bili u Srbiji, niti da su izlazili iz zemlje. Za dve nedelje uspeli smo da ih lociramo, otkrijemo kako funkcionišu i uhapsimo – navodi naš sagovornik blizak istrazi.

Osumnjičeni su „radili” tako što su otvarali firme na osnovu čega su kod domaćih banaka uzimali „pos terminale” (aparate na kojima se provlače platne kartice prilikom plaćanja). Zbog toga su pojedini osumnjičeni formalno imali otvorene firme, koje nisu radile već je na vratima lokala pisalo „u pripremi”.

– Milosavljević je kao vlasnik preduzeća otvorio internet prezentaciju „open skaj”, preko koje je reklamirao navodnu prodaju avio-karata i skupocenih turističkih aranžmana po celom svetu, iako za to nije imao odgovarajuću licencu. Zatim je preko interneta na ime oštećenih iz Amerike rezervisao te aranžmane ili avio-karte. Na osnovu podataka oštećenog, pravili su falsifikovane platne kartice, koje su po navodnoj rezervaciji aranžmana provlačili kroz „pos terminale” banaka. Sa „slipom” (papir koji služi kao dokaz da je osoba platila uslugu ili robu) su odlazili u domaće banke i tražili da im se izvrši uplata na račun firme. U međuvremenu osumnjičeni je otkazivao ili stornirao aranžmane – objašnjava jedan od primera prevare naš sagovornik.

Milosavljević je, kako saznajemo, vlasnik firmi ABC iz Novog Sada, „Open skaj trevel servisis” iz Novog Sada, „Open skaj trevel servisis” iz Beograda i „Foks tim”.

Zorić je vlasnik firme „Auto šop kar” iz Novog Sada na kojoj stoji natpis „lokal u pripremi”. Policija je protiv njega do sada podnela 26 krivičnih prijava zbog prevare. On nije osuđivan.

Vujić je vlasnik firme „Kolor enerdži”, na čijim vratima takođe piše „lokal u pripremi”. On je policiji poznat odranije po krađama. Čulić je vlasnik farbara „Boje duge” iz Novog Sada i osuđivan je za krađe.

Policija sumnja da je Jasmina L. falsifikovala potpise na „slipovima” provučenih falsifikovanih platnih kartica na „pos terminalima”, međutim u nedostatku dokaza, ona je juče puštena posle razgovora sa policijom.

Prilikom hapšenja i pretresa lokacija koje su koristili osumnjičeni, u takozvanom štek stanu nađena su i zaplenjena dva „skimer” aparata, koja su služila za izradu falsifikovanih platnih kartica, kao i na desetine falsifikovanih platnih kartica i laptopa.

Danijela Vukosavljević

objavljeno: 01.08.2013.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

ZLOUPOTREBILI PLATNE KARTICE: Ojadili Amerikance za 20 miliona dinara

Izvor: Kurir, 02.Avg.2013, 08:47

Dušan M. (35), Rade V. (41) i Dejan Z. (31) uhapšeni zbog sumnje da su oštetili 127 klijenata američke Siti banke. Traga se za Dejanom D. i Miroslavom Č...BEOGRAD - Ojadili Amerikance!..Dušan M. (35), Rade V. (41), obojica iz Novog Sada, i Dejan Z. (31) uhapšeni su zbog sumnje da su falsifikovanjem...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.