Izvor: Politika, 08.Mar.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osnovan Savet za borbu protiv trgovine ljudima

Žene su najčešće žrtve ovog oblika kriminala od koga se ubira oko deset milijardi evra godišnje

Srbija bi u narednih mesec dana trebalo da dobije nacionalni plan za borbu protiv trgovine ljudima, koji će obuhvatati sve aktivnosti u borbi protiv tog problema, najavio je juče zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, posle osnivačke sednice Saveta za borbu protiv trgovine ljudima u novom sazivu, javio je Tanjug.

Pored Dačića, članovi >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Saveta za borbu protiv trgovine ljudima su i ministarka pravde Snežana Malović, ministarka finansija Diana Dragutinović, ministar prosvete Žarko Obradović, ministar zdravlja Tomica Milosavljević i ministar socijalne politike Rasim Ljajić.

Niko nema pravo da oduzme slobodu drugom ljudskom biću, da ga tretira kao stvar i da ga natera na dela koja su protiv njegovog ljudskog dostojanstva i njegovih ljudskih prava, rekla je za Fonet ministarka Malović posle sednice novoosnovanog Saveta, poručujući da je Vlada Srbije „odlučna da se suprotstavi svim vidovima kriminala, uključujući i trgovinu ljudima”.

„Vreme je da se stane na put trgovini ljudima, kako u Srbiji, tako i u svim evropskim zemljama. Svake godine u svetu milioni ljudi postaju žrtve trgovine ljudima”, rekla je Malovićeva.

Naglašavajući da je sednica simbolično održana 8. marta,jer su žene najveće žrtve ovih kriminalnih aktivnosti, Dačić je podsetio da Srbija već ima Strategiju za borbu protiv trgovine ljudima i rekao da je prošle godine procesuirano 48 slučajeva, ali da žrtava sigurno ima više.

Prema njegovim rečima, ranijih godina najčešće žrtve trgovine ljudima bili su strani državljani, ali je prošle godine 41 žrtva bila iz Srbije, a pet iz Bosne i Hercegovine i po jedna iz Rumunije i Ukrajine. Među žrtvama je bilo 39 žena i devet muškaraca, u 28 slučajeva radi se o seksualnoj eksploataciji, u 12 o eksploataciji radi prosjačenja, tri žrtve su bile radno eksploatisane, tri su bile prinuđene na vršenje krivičnih dela a dve na prinudne udaje.

Prema rečima Snežane Malović, Zakon o oduzimanju imovine stečene kriminalom takođe će doprineti borbi protiv ovog vida organizovanog kriminala jer se procenjuje da u svetu svake godine ima tri miliona žrtava i da je promet od trgovine ljudima oko deset milijardi evra godišnje.

Ona je podsetila da je na dnevnom redu Skupštine Srbije konvencija Saveta Evrope protiv trgovine ljudima i izrazila uverenje da će ona ove nedelje biti ratifikovana pošto se radi o najsavremenijem pravnom aktu za borbu protiv te nelegalne aktivnosti.

Nacionalni koordinator za borbu protiv trgovine ljudima Mitar Đurašković objasnio je da nacionalni plan obuhvata 125 aktivnosti u borbi protiv trgovine ljudima koje će se sprovoditi ove i naredne dve godine.

Sl. K.

[objavljeno: 09/03/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.