Oslobođen Stanko Subotić Cane

Izvor: Politika, 26.Jun.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oslobođen Stanko Subotić Cane

Oslobađajuća presuda doneta uz obrazloženje da je slučaj zastareo

Specijalno za „Politiku”

Moskva – Na osnovu Evropske konvencije o zastarelosti donete 13. decembra 1957. godine, rusko Generalno tužilaštvo donelo je 23. juna odluku da oslobodi iz pritvora Stanka Subotića Caneta, potvrđeno je „Politici” u Odeljenju za međunarodne odnose Generalnog tužilaštva. Subotić je juče oslobođen uz obrazloženje da je slučaj zastareo.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << />
Stanko Subotić je uhapšen 28. aprila na moskovskom aerodromu Šeremetjevo na osnovu poternice Interpola i do oslobađanja se nalazio u Međunarodnom izolacionom centru broj 4 u Medvedkovu, severnom delu Moskve. Odmah posle hapšenja, srpske vlasti su zatražile da se Subotić izruči pravosudnim organima Srbije, ali je Rusija postavila nekoliko dopunskih pitanja među kojima je najvažnije da se „osveži” materijal koji je poslat u zahtevu za izručenje. Dodatno je zatraženo i da se proveri da li se Cane skrivao od srpskog pravosuđa, ili je, kako su tvrdili njegovi advokati, više puta bez prepreka ulazio u Srbiju i napuštao je.

Zanimljivo je bilo i pitanje ko mu je izdao pasoš i s kim je sve Cane radio, jer je šverc onih razmera za koje je Subotić optužen, nemoguće organizovati bez učešća države.

Tokom Subotićevog boravka u, kako se to u Rusiji kaže, „izolatoru” njegovi advokati učinili su sve da spreče njegove kontakte sa bilo kim iz Srbije, uključujući i osoblje ambasade u Moskvi. Koliko je poznato, advokati nisu dozvolili ni da ga poseti konzul Srbije, što se inače radi uvek kad je naš građanin u ruskom zatvoru. Ni danas se ne zna kako se i zašto Subotić našao u Moskvi, ko su bili njegovi partneri i prijatelji u ruskoj prestonici, niti ga je iko video na nekom od mesta gde se obično sreću naši ljudi.

Ni ruski mediji nisu se mnogo bavili hapšenjem srpskog biznismena. Osim šture informacije na državnoj agenciji Itar-Tas, gotovo da se ništa nije o tome objavljivalo. Ipak, u Rusiji se Canetova biografija može naći na internetu. U njoj se govori o optužbi za šverc cigareta, vezama sa Mirjanom Marković i raskidu s porodicom Milošević. Tvrdi se da se, iako je svima bilo poznato na koji je način Subotić zaradio svoje bogatstvo, srpsko pravosuđe nije bavilo njime zato što se smatralo da se „iskupio” za saradnju sa Miloševićem time što je pomagao srpskoj opoziciji i Crnogorcima u borbi za njegovo svrgavanje s vlasti.

Promenu stava i podizanje optužnice za šverc cigareta Radio Sloboda vezuje za predizbornu kampanju. Srpske vlasti su znale da je slučaj zastareo, ali su narodu htele da pokažu da je borba protiv korupcije počela. Sad, kad su izbori prošli, Cane može mirno da se vrati u Švajcarsku i nastavi da se bavi svojim poslovima.

Ljubinka Milinčić

[objavljeno: 27/06/2008.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.