Oslobodite generale nepravednih optužbi

Izvor: Glas javnosti, 23.Avg.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oslobodite generale nepravednih optužbi

BEOGRAD - Četvrtog dana iznošenja završnih reči u procesu protiv bivših političkih, vojnih i policijskih čelnika SR Jugoslavije i Srbije, optuženih za ratne zločine na Kosovu 1999. godine, odbrana bivšeg načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije Dragoljuba Ojdanića i komandanta Treće armije, generala Nebojše Pavkovića, pridružila se ranijim izlagačima i zatražila od Haškog tribunala da oslobodi optužene od neosnovanih i nedokazanih navoda tužilaštva.

U jučerašnjoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << završnoj reči, Ojdanićev branilac Norman Sepenuk ocenio je da od podizanja optužnice u maju 1999. do danas nije dokazana odgovornost njegovog klijenta za zločine nad kosovskim Albancima 1999.

- Dokaza nema, jer on - nije kriv. General Ojdanić nije kriminalac, već dobar čovek, oficir i komandant... Nepravedno je optužen i mora biti oslobođen! - uzviknuo je Sepenuk.

Negirajući da je Ojdanić bio učesnik u zajedničkom zločinačkom poduhvatu i progonu Albanaca sa Kosova, branilac tvrdi da se general uvek zalagao za mirno rešenje kosovskog problema i da je 1998. javno rekao da bi rat bio najkraći i najbrži način da se izgubi južna pokrajina. Na kolegijumu načelnika GŠ VJ, podseća advokat, Ojdanić je u to vreme upozorio i da je utopija verovati da će svet dozvoliti Srbiji da silom reši problem Kosova.

- Dokazi pokazuju da su, kada je izbio rat, sva Ojdanićeva naređenja bila usmerena na suzbijanje terorističke OVK i sprečavanje kopnene agresije NATO, uz zaštitu civilnog stanovništva, poštovanje međunarodnog prava i sprečavanje i kažnjavanje zločina. Za vreme rata na Kosovu, Ojdanić je bio u bunkeru u Beogradu i nije imao dovoljno informacija da se sa Kosova navodno masovno proteruju Albanci, niti da se nad civilima čine zločini - kategoričan je Sepenuk.

Kada bi se i pominjalo da na Kosovu postoje zločini, tvrdi advokat, izveštaji Treće armije VJ sa terena (upućeni Vrhovnoj komandi) uglavnom bi ukazivali da nadležni vojni organi sprovode istrage i krivične postupke protiv počinilaca. U maju 1999, kada je saznao za tvrdnje o zločinima, general Ojdanić pozvao je u Beograd na raport komandanta Treće armije generala Pavkovića i potom su, zajedno, informisali predsednika SRJ Slobodana Miloševića, zahtevajući da državna komisija (koja nikada nije formirana) sprovede istragu.

- Na osnovu izveštaja komande Treće armije i bezbednosne uprave VJ sa Kosova, Ojdanić je verovao da OVK pomera albansko stanovništvo kako bi izazvala humanitarnu krizu, okrivila VJ i državu, i isprovocirala reakciju međunarodne zajednice. U takvim okolnostima preduzeo je sve razumne mere da spreči i kazni zločine na Kosovu, precizirajući da je u tom cilju izdao 18 različitih naredbi - zaključio je Sepenuk.

U nastavku suđenja završnu reč započeli su i branioci četvrtooptuženog generala Pavkovića.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.