Izvor: B92, 20.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oskrnavljen spomenik Stamboliću

Beograd, Novi Sad -- "Hvala, Legija", grafit kojim je oskrnavljen spomenik ubijenom bivšem predsedniku Srbije Ivanu Stamboliću, obrisan je jutros.

Na spomeniku je plavim sprejom ćirilicom ispisano "Hvala, Legija" i nacrtan krst sa četiri ocila. Službenici Policijske uprave u Sremskoj Mitrovici obavili su uviđaj na mestu događaja, saopšteno je danas. Sprejem ispisane poruke su se zbog vlage počele razlivati, pa je grafit uklonjen, objasnila je policija.

Ivana >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Stambolića oteli su i ubili pripadnici "crvenih beretki" 2000. Spomenik Stamboliću nalazi se na lokalnom putu od Iriškog venca ka Vrdniku, na Fruškoj gori, gde je ubijen i bačen u jamu s krečom, a gde su ostaci njegovog tela i pronađeni.

Predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić ocenio je da je skrnavljenje spomenika Stamboliću "vandalski čin i slika društva u kojem živimo".

"Platili smo ogroman danak bezakonju i zločinima iz devedesetih godina, a sada plaćamo ceh činjenici da se u poslednjih nekoliko godina planski čini mnogo da se zločini relativizuju, a zločinci amnestiraju. To neće proći", poručio je predsednik Izvršnog veća Vojvodine.

Pajtić je dodao da "u ime Vojvođana" izražava "prezir prema ljudima koji zločince veličaju, a žrtve ponovo ubijaju".

"Ako neko poruku zahvalnosti jednom ubici potpiše krstom, simbolom hrišćanstva i ljubavi, to nedvosmisleno pokazuje koliko se zlo odomaćilo u Srbiji. Zaboravlja se da onaj ko zlo ne progoni - praktično zapoveda da se zlo čini, a ko pravda zločin, taj postaje saučesnik", naveo je Pajtić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.