Orahovac: Prekinuta istraga u Beogradu

Izvor: S media, 18.Jul.2011, 18:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Orahovac: Prekinuta istraga u Beogradu

Istraga protiv osumnjičenih za ratne zločine u Orahovcu 1998. godine je obustavljena, izjavio Bruno Vekarić. Počela istraga o istim ovim zločinima u Prištini.

U Odeljenju za ratne zločine Višeg suda u Beogradu u prekidu je istraga protiv osumnjičenih za zločine u Orahovcu 1998. godine, izjavio je danas zamenik srpskog tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić.

Istraga se vodi protiv 34 lica, rekao je Vekarić i objasnio da je sada u prekidu iz >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << procesnih razloga, pošto osumnjičeni pripadnici "Orahovačke grupe" nisu dostupni našim organima gonjenja.

On je podsetio da je osumnjičeni Sinan Morina, prvostepenom presudom oslobođen krivice, ali je potom presuda ukinuta, a predmet vraćen na ponovno suđenje.

Vekarić: Nismo zadovoljni presudom, očekujemo žalbu

Hadžić još na slobodi!

Nezirović optužen za zločine nad Srbima

Vekarić je naveo da protiv šest lica, koja se nalaze na spisku srpskog tužilaštva, istragu vode nadležni organi Euleksa.

- To je veoma važno, s obzirom da su njima dostupni počinioci ovog zločina - rekao je Vekarić, istakavši da je tome delimično doprinelo i naše Odeljenje za ratne zločine koje je "organima Euleksa pomoglo da dođu do činjenica."

U napadima albanskih separatista OVK na Orahovac i okolna sela od 11. do 22. jula 1998. godine, na licu mesta je ubijeno sedam ljudi, a u logore odvedeno više od stotinu Srba i Roma, pretežno civila.

Najveći napad dogodio se 18. jula, kada je pet ljudi ubijeno, 35 muškaraca oteto i nestalo, a svo srpsko stanovništvo sela Retimlje i Opteruša proterano.

Posmrtni ostaci ukupno 40 žrtava pronađeni su 2005. godine - 28 u pećini Volujak, a 12 u masovnoj grobnici Mališevo, od kojih je 36 identifikovano, među njima i trojice Roma iz Orahovca.

Slučaj "Orahovac 1998." ispitivalo je haško tužilaštvo, ali nije podiglo nijednu optužnicu, kao ni Međunarodni sud pri UNMIKU-u, koji je kasnije preuzeo predmet.

Tužilaštvo Euleksa pokrenulo je istragu septembra 2010. Proletos su uhapšena dvojica Albanaca iz sela Opteruša, koji se terete samo za proterivanje Srba, a suđenje je u toku.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.