Optužnica zbog šverca cigareta

Izvor: Studio B, 02.Okt.2010, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Optužnica zbog šverca cigareta

Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo optužnicu protiv vlasnice preduzeća "Tref rentakar" Bojane Bajrušević (45) zbog sumnje da je organizovala kriminalnu grupu koja je švercovala cigarete (1996-2001) i zaradila više od 51.8 miliona nemačkih maraka.

Kao članovi grupe u optužnici su označeni tadašnji direktor Savezne uprave carina Mihalj Kertes (63), vlasnik špedicije "Šop" Valentin Petrov (44) i dvojica i zaposlenih tom preduzeću Miodrag Prailović (57) i Predrag >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << Jovančić (43).

Kertes se tereti da je u dogovoru sa Bajruševićevom davao naloge radnicima carine na graničnim prelazima Kelebija, Preševo i Batrovci da se kontingenti preduzeća "Tref rentakar" puštaju bez provere dokumentacije i pregleda robe.

Zauzvrat je, prema optužnici, dobijao deset kartona cigareta, koji su iz subotičkog magacina "Tref rentakar" dovoženi u carinski magacin u tom gradu, a zatim prebacivani u zgradu Carine u Beogradu.

Bajruševićeva, Petrov, Pravilović (57) i Predrag Jovančić (43) terete se da su preko "Tref rentakara" uvozili cigarete, a da su falsifikovanom dokumentacijom prikazivali uvoz nameštaja ili druge robe.

Bajruševićeva nije nikad hapšena, i brani se sa slobode pošto je specijalnom sudu položila jemstvo od 370.000 evra upisom hipoteke na stan u martu 2008. godine. Tada je povučena Interpolova poternica koja je za njom bila raspisana zbog bekstva.

Kertes služi zatvorsku kaznu zatvora od godinu i šest meseci zbog prikrivanja izvršilaca zločina na Ibarskoj magistrali, a u toku mu je suđenje pred Specijalnim sudom zbog iznošenja novca iz Srbije na Kipar.

Ovo je treća optužnica Tužilaštva za organizovanikriminal protiv "duvanskih mafija" koje su delovale devedesetih godina u Srbiji.

Grupama odbeglog Stanka Subotića Caneta i Siniše Stojčića suđenja su uveliko u toku, dok su Mira Marković i Marko Milošević i dalje pod istragom.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Bajruševićeva optužena za šverc

Izvor: B92, 02.Okt.2010

Beograd -- Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je optužnicu protiv vlasnice "Tref rentakar" Bojane Bajrušević (45) zbog sumnje da je organizovala kriminalnu grupu... Radi se o kriminalnoj grupi koja je švercovala cigarete od 1996. do 2001. i tako zaradila više od 51.8 miliona nemačkih...

Nastavak na B92...

Optužnica protiv Kertesa i Bajruševićeve zbog šverca cigareta

Izvor: Glas javnosti, 03.Okt.2010, 07:42

BEOGRAD - Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je optužnicu protiv vlasnice preduzeća "Tref rentakar" Bojane Bajrušević (45) zbog sumnje da je organizovala kriminalnu grupu koja je švercovala cigarete od 1996. do 2001. i tako zaradila više od 51,8 miliona nemačkih maraka, rečeno je u...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.