Optužnica za paljenje Ambasade SAD: Optuženi olako mislili da niko neće stradati

Izvor: Blic, 10.Jul.2012, 15:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Optužnica za paljenje Ambasade SAD: Optuženi "olako" mislili da niko neće stradati

Tužilaštvo je podiglo optužnicu protiv 12 osoba zbog paljenja Ambasade SAD u Beogradu 2008. godine i na teret im se stavlja krivično delo izazivanja opšte opasnosti.

Optužnice su podignute protiv sledećih lica: Dejan Vučković (1984), Đorđe Tomin (1984), Nikola Kosanović (1987), Dušan Sedlar (1989), Aleksandar Erceg (1979)

Filip Backović (1989), Dragan Marinkov "Šnjura" (1988), Maden Nebrigić "Keke" (1973), Marko Novitović (1985), Draženko Nikolić (1986), >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Milan Dubočanin (1990) i Milan Tomas "Ćomi" (1990).

Optužnicom višeg tužilaštva u Beogradu stavlja im se na teret da su 21. februara 2008. godine oko 18.30 u Ulici Kneza Miloša organizovano došli kod ambasade SAD-a i gađali je kamenicama, bakljama i drugim predmetima i tako izazvali požar.

U optužnici se konstatuje da je u prostorijama amasade smrtno stradao Zoran Vujović i da su optuženi bili svesno te mogućnosti “ali su se olako držali da do toga neće doći i da će to moći sprečiti”.

Na teret im se stavlja da su u Ulici kneza Miloša prethodno gađali ambasadu Hrvatske i ambasadu SR NEmačke, gde su takođe izazvali manji požar.

Tužilaštvo je predložilo produženje pritvora za devetoricu (Vučkovića, Kosanovića, Sedlara, Tomina, Ercega, Backovića, Marinkova, Nebrigića i Novitovića).

Na pretres će biti pozvni optuženi, kao i porodica nastradalog Vujovića iz Novog Sada.

Sredinom aprila Viši sud u Beogradu odredio je pritvor za 11 osoba osumnjičenih za paljenje ambasade. Jedan osumnjičeni, koji je bio maloletan u to vreme, pušten je da se brani sa slobode.

Dan pre Viši sud u Novom Sadu odredio je pritvor i pokrenuo istragu protiv dvojice osumnjičenih koji su u vreme izvršenja krivičnog dela bili maloletni.

Više javno tužilaštvo prethodno je podnelo zahtev za sprovođenje istrage protiv 15 osumnjičenih za izazivanje nereda i paljenje ambasade, ali nisu sada svi optuženi.

Ovim se broj optuženih za učešće u neredima i povećava na 13, jer se do sada na sudu za to delo vodio postupak samo protiv Milana Živanovića.

Šef kabineta glavnog tužioca Srbije Vlado Đorđević potvrdio je da je Više tužilaštvo u Beogradu podiglo je optužnicu protiv 12 osoba zbog paljenja Ambasade SAD u Beogradu 2008. godine, posle mitinga "Kosovo je Srbija".

Njima se na teret stavlja krivično delo izazivanja opšte opasnosti, rekao je Đorđević i dodao da će detalji optužnice biti saospšteni kasnije.

Napadi na Ambasadu SAD usledio je posle mitinga "Kosovo je Srbija" održanog u centru Beograda u februaru 2008. godine. U paljenju je poginuo student Zoran Vujović iz Novog Sada, koji je izbegao sa Kosova i Metohije 1999. godine.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.