Izvor: B92, 06.Jun.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Optužnica za nezakonito hapšenje

Beograd -- Podignuta optužnica protiv četvorice bivših policajaca zbog sumnje da su 1999. iznudili iskaz od Vladimira Nikolića.

Nikolić je bivši radnik Državne bezbednosti i nekadašnji direktor marketinga Direkcije za građevinsko zemljište Beograda, a tokom 1999. i 2000. proveo je u zatvoru 400 dana.

Za nezakonito privođenje i iznudu iskaza, pred Drugim opštinskim tužilaštvom optuženi su bivši šef beogradskog DB-a Milan Radonjić, nekadašnji načelnik >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za bezbednost Jedinice za specijalne operacije Veselin Lečić, bivši radnik Trećeg odeljenja DB-a Stevan Basta i bivši zamenik direktora BIA Goran Živaljević.

Nikolić je radio u DB-u do maja 1999, a nestao je 1. oktobra te godine. Dva dana nakon njegovog nestanka došlo je do četvorostrukog ubistva funkcionera Srpskog pokreta obnove na Ibarskoj magistrali, a jedan od ubijenih bio je direktor Direkcije za građevinsko zemljište Veselin Bošković, gde je Nikolić prešao da radi iz DB-a.

Nikolićeva porodica jedno vreme nije znala gde se on nalazi, a policija je više dana kasnije saopštila da je priveden zbog, kako je tada saopšteno, "osnovane sumnje da je izvršio krivično delo odavanja službene tajne". Srpski pokret obnove optužio je pripadnike DB-a da su "kidnapovali" Nikolića.

Vladimir Nikolić je trenutno konzul SCG u Trstu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.