Izvor: B92, 28.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Optužnica za "carinsku mafiju"

Beograd -- Podignuta je optužnica protiv 28 osoba zbog korupcije na carini, primanja mita i zloupotrebe službenog položaja i krijumčarenja.

Optužnicu je podigao specijalni tužilac za organizovani kriminal Slobodan Radovanović. Kako je saopštio portparol Specijalnog tužilaštva Tomo Zorić, cilj te kriminalne grupe bio je da se "određeni korisnici navodnog uvoza" izuzmu iz obaveze carinskog nadzora i kontrole, carinjenja, da im se omogući krijumčarenje akcizne robe, naftnih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << derivata.

Reč je o uvozu komercijalne robe velike vrednosti iz Kine, Turske, Bugarske i Makedonije. Tomo Zorić je, gostujući u vestima B92, rekao da je roba najčešće krijumčarena kamionima i šleperima koji su prevozili teret od 15 do 30 tona.

"Po našim sadašnjim saznanjima, u pitanju je nekoliko stotina takvih šlepera, i kada se sve to pomnoži sa tom akciznom robom, brendiranom robom, belom tehnikom, onda se zapravo vidi kolika je to suma novca u pitanju. Država je na ime neplaćenog poreza i carine oštećena za više desetina miliona evra", kaže on.

Zorić je rekao i da je ta kriminalna grupa prilikom uvoza robe na teritoriju Kosova imali interesantan metod rada.

"Kada roba pređe administrativni punkt Rudnicu, onda se ilegalnim kanalima vraća u Srbiju i upravo zato, taj navodni uvoznik robe na Kosovu ima pravo i na povraćaj poreza, tako da su, u tom smislu, kada je u pitanju Kosovo i Metohija, oštetili državu i za neplaćanje poreza i za carinu i za taj povraćaj poreza koji zapravo imaju, jer roba nije ni otišla na Kosovo, već je vraćena u Srbiju", objašnjava Zorić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.