Izvor: B92, 17.Jan.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Optužnica protiv Kostića i Ilina

Novi Sad -- Opštinsko javno tužilaštvo u Novom Sadu podiglo optužnice protiv direktora i vlasnika kompanije MK komerc.

Srdan Ilin i Miodrag Kostić optuženi su za zloupotrebu ovlašćenja u privredi i podstrekivanje na to delo. Optužnica je podneta 13. januara, a Kostić i Ilin se terete za nezakonitu nabavku polovne opreme za preradu šećerne repe i proizvodnju šećera od hrvatske firme Belje iz Darde.

U krivičnoj prijavi MUP-a Srbije, podnetoj u junu 2004, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << navodi se da su se Kostić i Ilin tokom 2003. dogovorili da firma Maksvel atlantik, čiji je vlasnik Kostić, kupi polovnu opremu od preduzeća Belje i potom je proda MK komercu po 4,5 puta većoj ceni od nabavne. Ilin je tako omogućio firmi Maksvel atlantik, odnosno Kostiću, dobit od blizu tri miliona evra.

Pravni zastupnik Miodraga Kostića, novosadski advokat Vladimir Horovic izjavio je danas da je primio optužnicu protiv Kostića i najavio da će u roku od osam dana na nju biti uložen prigovor: "Optužnicu smo primili i uložićemo prigovor. Za sada nećemo davati druge izjave za medije".

Horovic je ranije rekao da se na osnovu raspoloživih podataka vidi da je istraga nelogična. "Istraga je apsurdno vođena. Miodrag Kostić, koji nema nikakvu funkciju u MK komercu, sem što je predsednik kompanije, ali ne one koja je kupac opreme, već samo jedan od suvlasnika, tereti se da je platio opremu skuplje nego što ju je mađarska firma nabavila u Hrvatskoj, odnosno da je na štetu svoje imovine platio više. Detaljnije obrazloženje svojih stavova daćemo kada primimo optužnicu", kaže Horovic.

Kompanija MK komerc ocenila je da su nove optužbe protiv direktora i vlasnika tog preduzeća još jedan od već viđenih pokušaja destrukcije jedne od najuspešnijih firmi u zemlji i diskreditacije njenog vlasnika. "Inspiratori i organizatori hajke na MK komerc i Kostića svakako neće izbeći odgovornost čim ih imunitet funkcije koju obavljaju više ne bude štitio, a po svemu sudeći to će se veoma brzo i desiti", zaključuje se u saopštenju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.