Optuženo 26 navijača Borca

Izvor: Politika, 29.Maj.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Optuženo 26 navijača Borca

Pristalice čačanskog kluba odgovaraće zbog izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje, zaprećena kazna od šest meseci do pet godina zatvora

Čačak – Dragan Kalaba, zamenik okružnog javnog tužioca u Čačku, podigao je optužnicu protiv 26 navijača Borca tereteći ih da su na rasnoj osnovi vređali fudbalera ovog kluba, tamnoputog Majka Temvanjeru iz Hararea (Zimbabve). Oni će odgovarati pod optužbom da su izazivali nacionalnu, rasnu i versku mržnju >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i netrpeljivost iz člana 317, stav 1. KZS, za šta je zaprećena kazna od šest meseci do pet godina zatvora. Veću Okružnog suda u Čačku, koje će odmeriti pravdu u ovom slučaju, predsedavaće Mileta Maslarević, ali on još nije zakazao glavni pretres.

Incident se zbio 14. oktobra 2006. godine na stadionu Borca u Čačku, gde je domaćin igrao prvenstveni susret Prve lige protiv Voždovca iz Beograda (0:1).

U optužnici se navodi da su navijači Čačana na ograđenom delu tribine okačili zastavu Konfederacije (američkog Juga) i na ogradi okrenutoj ka terenu transparent sa natpisom – „Odlazi odavde, jer te ovde niko ne voli”. Zatim su vođe navijača, dodaje se uoptužnom aktu, Dragan Dragović (24), Slobodan Gostiljac (25) i Jovica Ristić ((25) podelili ostalim navijačima bele kapuljače od najlona sa prorezima za oči, nalik na maske pripadnika „Kju-kluks-klana”, i dva puta komandovali da stave kapuljače na glavu što su ovi učinili. Istovremeno, navodi tužilac, uzvikivali su parole: „Odlazi odavde jer te niko ne voli” i„Niger aut”, uz odsečno podizanje desne ruke uvis, uzvikujući više puta „Zig hajl” i „Hajl Hitler”. Iznad glava su razvili zastavu Konfederacije, veličine četiri puta pet metara, od celofana.

Optužnica ih tereti da su sve to učinili umišljajno, znajući da su kapuljače i zastave simboli mržnje prema crncima, i da su sve izgovorene i napisane reči bile usmerene ka Temvanjeri.

Zbog ovoga su u toku susreta reagovali delegat i komesar za bezbednost, utakmica je bila prekinuta na neko vreme, a zatim je ispražnjen deo tribine gde su oni stajali. Reč je o mladićima rođenim uglavnom posle 1980. godine, najstariji je 1974. a najmlađi 1988. godište, i svi žive u Čačku ili okolnim selima.

G. Otašević

[objavljeno: 30/05/2008.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.